rés a présen

„Mi magunk is rajongunk”

  • rés a présen
  • 2021. július 14.

Zene

Kokas Katalin hegedűművésszel, a Fesztivál Akadémia művészeti vezetőjével beszélgettünk

rés a présen: Kik lépnek fel a július 16. és 25. között sorra kerülő Fesztivál Akadémia műsorán?

Kokas Katalin: Jön Joshua Bell, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott hegedűművésze, aki sokkal több felkérést kap, mint amennyit el tudna vállalni, a Fesztivál Akadémiának viszont harmadik éve visszatérő vendége, ami nagy megtiszteltetés számunkra. A fellépők között ott lesz a legendás Gidon Kremer, az orosz hegedűiskola egyik legnagyobb ma élő képviselője. Várjuk a zenei szaksajtó által „a világ legizgalmasabb hegedűsének” nevezett Patricia Kopacsinszkaját, aki népi hegedűs édesanyjával és cimbalomművész édesapjával moldvai népzenét játszik, majd Schönberg Holdbűvölte Pierrot című darabját adja elő zenésztársaival. A műben Patricia az énekbeszéd szólamot adja elő, így egy egészen különleges oldalát ismerhetjük meg, fellépése várhatóan a fesztivál egyik fénypontja lesz.

rap: Mit takar az idei fesztivál témája, a Családfák?

KK: A férjem és szervezőtársam, Kelemen Barnabás spontán ötlete volt, és mindenkinek azonnal megtetszett! Mindketten zenészcsaládból származunk, és emellett családi kötelékként éljük meg a művészbarátainkhoz fűződő kapcsolatunkat is. Mellettünk több zenészcsalád is fellép, és a hangversenyek műsorán nagy zeneszerző-dinasztiák művei és a család ihlette darabok egyaránt szerepelnek. Például a fesztivál zárókoncertjén elhangzik Wagner Siegfried-idill című darabja, amelyet fiuk születésére írt feleségének, ugyanazon a koncerten Rachmaninov a tiszteletbeli atyját, Csajkovszkijt búcsúztatja elégikus zongoratriójával. Mozart kla­rinét­ötösét pedig a szlovén klarinétvarázsló, Mate Bekavac szólójával adjuk elő Kokas Dórával, Barnabással és tizenhárom éves fiunkkal, Gáspárral. Régi álmunk volt, hogy apa és fia együtt játsszon a színpadon egy ilyen komoly kamaraművet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.

Hogy jobban fájjon

Tavaly nyáron Texas állam súlyosan megszigorította a művi terhességmegszakítás feltételeit: megtiltotta, hogy ilyen műtéteket végezzenek el, ha már kimutatható a magzati szívhang.

Száll a kakukk Szegeden

Eddig piaci áron fizettek a közüzemi szolgáltatásokért a szegedi Gesztenyeliget Lakócentrum nyugdíjas bérlői, mivel nincsenek almérők az apartmanjaikban. Nemrég 31 fő eldöntötte: egyoldalúan bevezetik a rezsicsökkentést, amelyből eddig kimaradtak. De hogy fognak számolni? – kérdezi a ház fenntartója.

„Ha ez így megy tovább, akkor vége Zebegénynek”

Időközi polgármester-választás lesz október 2-án Zebegényben, és a Dunakanyar egyik legszebb településén folyamatos korrupciógyanú fűti az indulatokat. Egy bebukott 900 millió forintos támogatás és egy kellemetlen peres ügy mellett a kormánypártok erőszakos nyomulása rontja a helyzetet.