Ministry (koncert)

  • - vincze -
  • 2008. július 17.

Zene

Szaddám Huszein annak idején óriási ziccert hagyott ki, amikor a katonáit nem Ministryvel tüzelte a harcok előtt. Al Jourgensen, a Ministry főnöke ugyanis képes olyan intenzíven gyűlölni az ifjabbik George Bush Amerikáját, hogyha nem félháznyi rajongónak, hanem ugyanennyi radikális muzulmánnak játszott volna, akkor másnap repülőgépek és robbanóanyagokkal megrakott teherautók százai indultak volna el utolsó útjukra.

Szaddám Huszein annak idején óriási ziccert hagyott ki, amikor a katonáit nem Ministryvel tüzelte a harcok elõtt. Al Jourgensen, a Ministry fõnöke ugyanis képes olyan intenzíven gyûlölni az ifjabbik George Bush Amerikáját, hogyha nem félháznyi rajongónak, hanem ugyanennyi radikális muzulmánnak játszott volna, akkor másnap repülõgépek és robbanóanyagokkal megrakott teherautók százai indultak volna el utolsó útjukra.

Akik két éve a Szigeten látták a Ministryt, felejtsék el azt a koncertet. Ott, a délutáni verõfényben az amúgy bitang zenekar annyira erõtlen volt, hogy nem lehetett bírni - már akkor egy ilyen kisebb helyen tartott koncertrõl álmodoztam, gondolván, hogy majd ott biztos megmutatják. Igazam volt. A Ministry igazán a kalkuttai Fekete Lyuk-szerû helyeken érzi otthon magát: ilyenkor jön elõ belõle a sátáni energia igazán.

A koncerten papírforma szerint mûködik minden: a setlist nagy része a zenekar anti-Bush trilógiájából (Houses Of The Molé, 2004; Rio Grande Blood, 2006; The Last Sucker, 2007) áll, olyan gyöngyszemekkel többek közt, mint a Se–or Peligro a kettesrõl. Nagyon bivalyul játszó zenekarral (a pufók Jourgensenen kívül Tommy Victor gitározik a Prongból, az elhunyt Paul Raven helyett pedig a Static X basszusgitárosa, Tony Campos segít ki), vetítéssel és rácsokkal elválasztott színpaddal, ami mögül a renitens Victor és Campos néha elõjön belemetálozni a közönség arcába. A Filth Pig lemezt szokás szerint teljesen elfelejtik, a ráadásban viszont gyönyörû a N.W.O., a Just One Fix és a Thieves vérengzõ hármasa a hõskorból, másodjára pedig még Louis Armstrong What A Wonderful Worldjét is eljátsszák, a végét persze ministrys õrjöngésbe fullasztva. Azzal kapcsolatban pedig már most van egy fogadásom, hogy Jourgensen nem fogja olyan könnyen feladni, amilyen nagy hanggal nemrég bejelentette a búcsút. Látszik a szemén: igazán boldogtalan lenne, ha nem gyûlölhetne valakit.

Petõfi Csarnok, július 8.

*****

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.