rés a présen

„Nekünk, zenészeknek”

Tóth Viktor zenész

  • rés a présen
  • 2019. augusztus 11.

Zene

rés a présen: Jelenleg milyen formációkban zenélsz?

Tóth Viktor: Négy működik párhuzamosan. A Tóth Viktor Tercettel modern dzsesszt játszunk, a Tóth Viktor Arura Trióval pedig finom szövésű „lélek-zenét”. A Bird Food Markettel Charlie Parker bebop hagyatékát dolgozzuk át dzsessz hiphop hangzásba. A több mint húszéves Road Six Sax műsorában pedig a balkán táncol a dzsesszel és a funkkal, meg a kortárs zene keveredik a magyaros ballada világával. Ezeken kívül több szóló produkcióm is van. Könnyen érthető jazz címmel a dzsessz száz évéről mesélek, fújok. Egyfajta rendhagyó „YouTube-diszkó” ez, ahol a dzsessz „játékszabályait” és történeti hátterét magyarázom. My Home című estemen a saját szerzeményeimet játszom és mesélek arról, honnan is bújtak elő. Gyerekműsoromban magyar népmeséket mesélek szaxofonnal a jól ismert Jankovics-rajzfilmekre improvizálva.

rap: Hol lehet látni téged a nyáron?

TV: A július 11-től 14-ig tartó Dombos Festen lépek fel legközelebb a Road Six Saxszal. Itt két koncertünk is lesz, és a magyar népmesés gyerekműsoromat is láthatja a közönség. Erdélyben Sepsiszentgyörgyön tanítok és játszom július 13-tól egy hétig. Kapolcson július 28-án a Harcsa Veronika udvarban a Könnyen érthető jazz című előadásommal találkozhat a közönség. Piotr Wojtasik lengyel–amerikai csapatával több koncertem is lesz a lengyelek nagy fesztiváljain, a Tóth Viktor Arura Trióval pedig Bulgáriában, a híres banskói dzsesszfesztiválon lépünk fel. Nem tudom most itt felsorolni az összes nagyobb fellépésemet, de a weboldalamon mind megtalálható.

rap: Mit kell tudni a Dombos Festről?

TV: Ez egy csodálatos kis fesztivál a Vajdaságban. Gyönyörű természeti környezetben egy nagyon szerethető, emberléptékű fesztivállal találkoztam, amikor először játszottam itt. Ez jó tíz éve volt, azóta semmit sem változott. A programok színvonalasak, a helyszín gyönyörű, az ételek fantasztikusak. A részletek a dombosfest.hu oldalon.

rap: Melyik napon lépsz fel?

TV: Július 11-én kora este és július 12-én éjszaka játszunk a Road Six Saxszal egy kis balkán-jazz-funk-kortárs-impro-hiphopot. A gyerekek pedig 12-én 18 órakor találkozhatnak velem és a magyar népmesékkel.

rap: Mit tervezel a következő évadra?

TV: Az idén jelent meg hetedik lemezem Lamu címmel. Mihamarabb szeretnék kijönni egy balladalemezzel.

rap: Mi a legfontosabb neked a zenélésben?

TV: A szabadság. A zene egy szent dolog, de ugyanakkor egy szép eszköze annak, hogy emberi mivoltunkban kiteljesedhessünk, lelki értelemben magasabb szintre juthassunk. A zenélés arra tanít bennünket, hogy legyőzzük, illetve megszelídítsük az egónkat.

rap: Mi volt az első meghatározó zene az életedben?

TV: Most jöttem haza a Lamantin Jazz táborból, ahol egy hétig tanítottam. A szaxofonórák mellett mindennap volt egy közös órám, amelyen kb. 50-en vettek részt. Egyik „házi feladat” az volt, hogy a hallgatók töltsenek pár percet azzal, hogy mi volt a legmeghatározóbb zenei élményük, ami miatt a zenélés felé fordultak. Ez ugyanis az életvízforrásunk nekünk, zenészeknek. A zenei úton járás hihetetlen rögös. Egyetlenegy dolog segít nekünk előrehaladni: hogy tudjuk, miért csináljuk. Ezt a szerelmet kell fűtenünk magunkban. Engem az a csodálatos élmény segít álmaim felé, amit Molnár Ákos szaxofonostól kaptam Szekszárdon egy kis művházban 16 évesen. Az építésszé válás vágya egy pillanat alatt szállt el belőlem a gyönyörű zene hallatán. Azóta nincs perc, hogy ne ebben a csodavilágban akarjak létezni, ahová Molnár Ákos elröpített egyetlen hangjával.

Figyelmébe ajánljuk