Zsibongó melléklet - rés a présen

„Nem csak Hrabal”

Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója

  • rés a présen
  • 2016. április 24.

Zene

rés a présen: Hogyan keveredtél ide hozzánk?

Lucie Orbók: Magyarországra és a Cseh Centrumba is a színháznak köszönhetően kerültem. Prágában végeztem színházi rendező szakon, de egyik első rendezésemre itt, Magyarországon került sor. Így indult az intenzív kapcsolatom ezzel az országgal, amely aztán a művészeti vonalon kívül egy személyes szállal is bővült. Ennek erdményeképpen költöztem ide 2013-ban. Még szabadúszó művészként létrehoztam a Csekkold! színházi fesztivált, amelyet kétévente tartunk a Katona József Színházban. A fesztiválnak köszönhetően ismertem meg közelebbről a Cseh Centrumot is, és főleg nagyszerű embereket rajta keresztül.

rap: Mik az alapelveid az intézet működésével kapcsolatban?

LO: A Cseh Centrum 1993-ban jött létre Budapesten, alapvető küldetése a cseh kultúra népszerűsítése Magyarországon. A nagykövetség gyönyörű épületében van a székhelyünk, azonban a rendezvényeink nagy részét házon kívül szervezzük magyar partnereinkkel és intézményekkel karöltve. Szeretném a tevékenységünket kiterjeszteni a fővároson kívülre is. Eddig ezek inkább alkalmi és egyedi esetek voltak, most megpróbálunk programszerűen foglalkozni vele, és kapcsolatrendszert kiépíteni a különböző régiók intézményeivel.

rap: Idén megújulva hívjátok elő az Irodalom éjszakáját. Miből áll ez?

LO: Az Irodalom éjszakáját a Cseh Centrumok központjában találták ki 2006-ban, és az elmúlt tíz évben sikerült Európa több mint 15 nagyvárosában meghonosítani. Amikor rájöttem, hogy Budapesten ez a már alapjaiban is nemzetközi projekt hiányzik, azt mondtam, hogy ezt nem hagyhatjuk ennyiben. Az Irodalom éjszakáját az EUNIC (Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Egyesülete) a Katona József Színházzal közösen szervezi Budapest főváros támogatásával. Idén rekordszámú, 22 ország csatlakozott a programhoz. Ez az irodalmi happening formabontó módon hozza közelebb a világirodalmat. A nyilvános felolvasások sorozatára egy este folyamán kerül sor, attraktív vagy egyébként nem látogatható helyszíneken. A különböző országok íróinak könyveiből a Katona színészei olvasnak fel részleteket. A rendezvény ingyenes, várunk mindenkit március 31-én, 19 és 23 óra között az ötödik kerületben.

rap: Milyen programokat tartogattok a tavaszi fesztiválszezonra?

LO: A tavasz az irodalom jegyében telik. A tavasz másik jelentős eseménye lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon való részvételünk. Első alkalommal lesz önálló standja Csehországnak, amelyet kicsit provokatívan #nemcsakhrabal-nak neveztünk el. Vendégül látunk kortárs cseh szerzőket, és új könyvek is megjelennek addigra. Szóval, lesz minek örülni!

rap: És a nyár?

LO: A nyár a fesztiválok ideje, ezért magyar partnereinkkel és Zsámbék városával úgy döntöttünk, hogy életre keltjük az egyedülálló hangulatú rakétabázist. Már kétszer rendeztem ott, és nagyon a szívemhez nőtt az a hely. Egy több műfajt befogadó fesztivált készítünk elő, amelyre június 30. és július 3. között kerül sor Y.EAST címmel. Négy nap alatt összesen 15 cseh és magyar színházi társulat és zenekar mutatkozik be. A programhoz kapcsolódóan tartunk különböző workshopokat, lesznek kiállítások és kertmozi is. A hozzáadott érték pedig a tiszta levegő és a csillagos égbolt lesz.

rap: Melyik volt a kedvenc rajzfilmed kiskorodban?

LO: Ahogy a magyarok a Kisvakondot, mi imádtuk a Mézga családot. Gyerekként mindig türelmetlenül vártam az esti mesét, mikor jelenik meg a kedvencem. Félévente egyszer bukkant fel: az volt ám az ünnep! Bebújtam az asztal alá, és tíz percig senki meg sem mukkanhatott. Nem lehetett visszatekerni, vagy újra lejátszani, mint manapság. És képzeld, tavaly Prágában színpadra állították a Mézga család musicalváltozatát (Smolíkovi). Igazán ízléses és nosztalgikus darab.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?