Nem mondja vissza a Sziget Nina Kraviz fellépését

  • narancs.hu
  • 2022. május 23.

Zene

Az orosz dj-t azért érte számos kritika, mert nem határolódott el eléggé az Ukrajna ellen indított háborútól. A Sziget szervezői nem hisznek a kulturális embargóban.

Több fesztivál is visszamondta Nina Kraviz fellépését, mivel az elektronikus zenei színtér több szereplője szerint a világhírű orosz dj és énekes – akinek korábban Putyin-párti megjegyzései is voltak – nem határolódott el eléggé az Ukrajna ellen indított háborútól. – számolt be a 444 a hírről a napokban.

Az orosz dj a Sziget Fesztivál idei fellépői között is szerepel, így a portál megkérdezte a Szigetet, hogy a budapesti fesztiválon végül fellép-e Nina Kraviz.

A szervezők a válaszukban közölték: „Nem hiszünk a kulturális embargóban, fesztiválunk több mint 50 országból érkező fellépői között lesz számos orosz és ukrán művész, így Nina Kratviz is.” Mindemellett azt is leszögezték, hogy kiállnak az ukrán nép mellett, hiszen részt vettek a #StopWar nemzetközi koncert-maraton lebonyolításában és a fesztivál ideje alatt a Music Saves Ukraine kampányhoz is csatlakoznak.

A Kravizt ért kritikák nagy része néhány közösségi média-bejegyzésből származik. – emlékeztet a Time magazin. Köztük egy 2014-es Instagramra posztolt képből, amin a dj a Coachellán Vlagyimir Putyin kartonból kivágott képét tartva a kezében pózol, nem sokkal azután, hogy Oroszország 2014-ben megszállta a Krímet. (Kraviz képviselője szerint a kivágott képeket maga a fesztivál biztosította, és a fesztiválon sokan mások is fotózkodtak velük). Amikor február végén megkezdődött Oroszország jelenlegi ukrajnai inváziója, Kraviz egy videót posztolt magáról, amelyen oroszul azt írta, hogy "peace!". A rövid, homályos üzenetet azonban néhányan kritizálták az Instagramon, leginkább az ukrán DJ Nastia, aki szerint az üzenet csak aláhúzta, hogy Kraviz hallgatólagosan támogatja Putyint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk