Nők, egyenjogúság, Obama – Íme Aretha Franklin 5 legnépszerűbb dala egy kis történelemmel

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 16., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

76 éves korában elhunyt a fantasztikus előadóművész. A soul királynőjének legszebb munkáit idézzük fel.

A nagyszerű énekesnőtől először is ajánljuk az 1968-as alapművet, az I say a little prayert. A dal eredetileg egy 1966-os szerzemény, amely a vietnami háborúban szolgáló katonákért szólt. A Burt Bacharach és Hal David páros eredetileg Dionne Warwicknak írta a dalt, Aretha Franklin csak két év múlva dolgozta fel, de hatalmas siker lett belőle, négy hétig vezette a slágerlistákat – azaz a hallgatók jobban szerették ezt a verziót, mint az eredetit.

Egy évvel korábbi a Respect (1967), ami egyébként szintén egy friss feldolgozás volt Aretha Franklin részéről. Az ő előadásában a két évvel korábbi eredetihez képest egy sokkal keményebb női karakter jelenik meg: aki magabiztos és erős, és aki tudatában van annak, hogy mindene megvan, amit egy férfi kívánhat, épp ezért kiköveteli a tiszteletet magának. Ez is vezetett számos slágerlistát Olaszországtól Anglián át az Egyesült Államokig.

Az A Change Is Gonna Come szintén egy feldolgozás a 60-as évekből. Az eredetit 1963-ban Sam Cooke írta, akit viszont egy akkori Bob Dylan-dal inspirált. A dal közel 500 változatot élt meg eddig, nem véletlen, hiszen rendre felcsendült emberjogi megmozdulások alkalmával.

Az A Natural Woman viszont már egy eredeti Aretha Franklin-dal, 1967-ből. Ez az egyik legsikeresebb dala, ami 8 hétig vezette az amerikai 100-as listát, és számtalan feldolgozást megért. Barack Obama egyszer meg is könnyezte.

2009-ben énekelte Aretha Franklin az akkori friss elnök, Obama beiktatásán a My Country Tis of Thee-t. A dal története régebbre nyúlik vissza, mint az eddig felidézetteké: még 1831-ben írta Samuel Francis Smith, akinek a hazafias szerzeménye mögött nem nehéz meghallani a God save the Queen dallamát.

Aretha Franklin, a soul királynője 76 éves korában elhunyt Detroitban – a hírt a BBC közölte.

A Memphisben született gospel énekes-dalszerző volt az első nő, aki helyet kapott a Rock and Roll Hírességek Csarnokában. 1979-ben csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán, 2005-ben a UK Music Hall of Fame-be, 2012-ben pedig a GMA Gospel Music Hall of Fame-be került be. 44-szer jelölték Grammy-díjra, amiből 18-at el is nyert. Felvételei közül 112 került fel a Billboard slágerlistáira, lemezei 75 millió példányszámban keltek el, ezzel minden idők egyik legsikeresebb előadója lett. 2009-ben ő énekelt Barack Obama beiktatási ceremóniáján.

A legendás énekesnőnél 2010-ben rákot diagnosztizáltak, utolsó fellépése tavaly novemberben volt Elton John AIDS Alapítványának New York-i gáláján.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 16., 18:45
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. augusztus 17., péntek 20:03
  Nem akárki volt.
  Sajnos, az általa kultivált zenei műfajt nem kedvelem.
 2. 1
  jhamori
  2018. augusztus 17., péntek 01:03
  1985 tavaszán személyesen hallottam a San Francisco-i Auditóriumban, egy nagygyűlésen, ami Nelson Mandela szabadon engedése okán szerveződött.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...