mi a kotta?

Omlik a tárna

  • mi a kotta
  • 2019. július 13.

Zene

„Na ezt hallgasd meg. Ettől majd letérdelsz… / A hamutiszta dallam égig ível, / Figyeld csak: éppen úgy emelkedik / A csontig egyszerűsített alap / Fölé, minthogyha szárnya nőne… És most! / A refrén mindig új csatakiáltás: / »Fölkelt a Nap! Trónszékre lép a Nap!« / Hallod? – S ha padlót fogsz a kőkemény / Riffektől, füled szétrepeszti a / Földrengető dörej… Megint a refrén: / »Fönt jár a Nap, és egyre csak dagad!« / Mint egy sújtólég-robbanás! fejedre / Omlik a tárna, légáram söpör / Végig a hétmérföldes alagúton, / És minden mesterséges fény kialszik, / Hogy helyükre tódulhasson a napfény; / Föltekintesz: az opálszínü égbolt / Köszönti a fiatal égitestet: / Trónol a Nap, és bosszuálló arccal / Tekint szét a mérsékelt égövön… – / Csodálkozol: egyetlen pillanatban / Ráz ki a hideg, önt el az öröm.”

Az idézet Siegfried szerepéből való, ám nem Wagner, hanem a múlt héten, megrendítően korán elhunyt Térey János tetralógiájából, a Nibelung-lakópark harmadik részéből (Hagen, avagy a gyűlöletbeszéd). A Téreyt megihlető Ring, amelyben az említett alak nem a Wälsungwerke elnök-vezérigazgatója, hanem maga a sárkányölő hős (képünkön), éppen térdre kényszerít minket ezekben a napokban. Elvégre a Budapesti Wagner-napok idei első teljes Nibelung-ciklusa most vasárnap zárul: Az istenek alkonyával, Siegfried szerepében a német Stefan Vinkével (Nemzeti Hangversenyterem, június 16., négy óra). Jövő csütörtökön azután Fischer Ádám már útjára is indítja a második kört, természetesen az előestével, vagyis A Rajna kincsével (Nemzeti Hangversenyterem, június 20., hat óra).

Vasárnap este persze már akár szabadtéri programot is választhatunk, méghozzá egy egészen különlegeset, habár voltaképp immár hagyományosnak is nevezhetőt. Mert hiszen a Budapesti Fesztiválzenekar a 2018/19-es hangversenyévadot is a TérTáncKoncert elnevezésű programmal zárja, amelyen idén is több száz, hátrányos helyzetű térségből érkezett kis- és nagykamasz táncol majd (Bp. V., Szent István tér, június 16., hét óra). Fischer Iván ezúttal olyan talpalávalót választott, amelyet a napjainkat domináló Wagner nevezett el „a tánc apoteózisának”: vagyis Beethoven VII. szimfóniáját.

Fentebb sárkányölést emlegettünk, ám a hétvégére ráadásul egy Aranysárkány is jut majd. A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál műsorán ugyanis ott szerepel Eötvös Péter Schimmelpfennig-operája, a Der goldene Drache, méghozzá magyarországi ősbemutató gyanánt (Miskolci Nemzeti Színház, június 16., hét óra). Az Israel Contemporary Players közreműködésével megszólaló dalmű mellett persze más izgalmak is várhatnak mindazokra, akik a miskolci Déryné utca környékén őgyelegnek ezekben a napokban. Így szerda este a fesztiválról elmaradhatatlan Kékszakállú jut majd a közönség elé, ezúttal egy Szkrjabin-szimfonikus költeménnyel párban, Hamar Zsolt karmesteri és rendezői irányításával (Nyári Színház, június 19., kilenc óra). Csütörtökön este pedig a fesztivál tavalyi operaíró versenyének győztes alkotása, az osztrák Albin Fries Nora című operája kerül sorra, Cser Ádám zenei vezetésével, távol Ibsen Babaházától (Miskolci Nemzeti Színház, június 20., hét óra).

Figyelmébe ajánljuk