Öt jazzkoncert, ami jobbá teheti az életedet

  • Czabán Samu
  • 2024. június 16.

Zene

Összegyűjtöttünk öt jazzkoncertet a kedvenceim közül, különböző stílusokban, amiket szerintem bárki előfeszítés nélkül is élvezhet.

A jazz sokak számára távoli, élvezhetetlen vagy unalmas zenének tűnhet. A sémák, egy üvöltő szaxofonszóló vagy unalmas liftzene juthat az emberek eszébe. Pedig az egyik legtágabb és legkreatívabb zenei stílus, amiben mindenki megtalálhatja a magának valót, ha nyitott rá. Mégis, hogy kezdjünk bele az vértelenül gazdag műfaj megismerésébe? 

Meditációhoz, vasárnapi másnapokra, naplemente vagy munka mellé ajánljuk ezt az öt koncertet. Az északi sarkvidéktől Londonon át a Közel-Keletig bárki megtalálhatja, amire rezonálni tud. Nézzük őket!

1. A világ egyik legjobb jazz-zongoristája, aki a Led Zeppelintől tanult

Az amerikai származású Brad Mehldau az egyik legjobb kortárs jazz-zongorista, könnyen emészthető koncertjei újra meg újra magával ragadnak. A szóló zongora műfaj nagy veszélye, hogy könnyen csúszik át giccsbe. Ismert számok feldolgozás pedig különösen kockázatos, az eredeti szám rajongóit ugyanis könnyen érheti csalódás. Mehldau egyik csapdába se esik bele. Sok mainstream számot is feldolgoz az előadásban, így felbukkannak a Nirvana, a The Verve vagy épp a Beatles dallamai is. Mindez valószínűleg abból fakad, hogy saját bevallása szerint a progresszív rock "erkölcsi kódexe" és a Led Zeppelin "erkölcsi tekintélye" segített neki kijönni a heroinnal teli húszas éveiből. Mehldau egyébként örökbefogadott gyerek, sokat küzdött a szexualitásával és a származásával. A traumatikus élményeivel kapcsolatban azt mondta, az áldozatiság történetét el kell engedni ahhoz, hogy a harag és a depresszió ciklusából kijöjjön az ember.

2. Közel-keleti fúziós jazz tunéziai-örmény háttérrel

Ha izgatják a keleties dallamok, Dhafer Youssefet szeretni fogja: ötvözi a közel keleti hangszereket, a népzenét és a dinamikus jazzt. Dhafer Youssef egy kis tunéziai tengerparti faluban született, nagyapja müezzin volt. A rádió saját bevallása szerint a "legfontosabb iskolája" volt. Dhafer általában az úd nevű különleges arab pengetős hangszeren játszik, ami a lenti koncerten is hallható, ami mellé énekel. Autodidakta módon tanult énekelni, a szufi misztikusok világát idézi hangjával. A zene hol könnyfakasztóan szép, hol rángató rock and roll. Bónusz, hogy a zongorista az örmény származású Tigran Hamasyan, aki bár három éves korától zongorán játszott, kisgyerekként arról álmodott, hogy thrash metal gitáros lesz. Nem véletlenül az ő játéka is sokszor a progresszív rockot hozza be a koncertbe, ami így a népzenei elemekkel együtt nagyon eredeti összhangot hoz létre.

3. Angol újhullámos jazz - hajrá pingvinek!

A GoGo Penguin angol jazzegyüttes Manchesterből. 2012-ben alakultak, azóta igen nagy népszerűségre tettek szert. A zenekar háromtagú, klasszikus felállás: zongora, nagybőgő és dob. A GoGo Penguin titka is az, hogy nagyon sok műfajt húznak össze kreatívan. Így egyszerre található meg benne a Philip Glass-féle minimalizmus és ismétlődés valamint egyfajta trip-hop és rock dinamika. A zenéjük nagyon meditatív, de nem altató módon, inkább az aktív-éber hipnózis felé visz, amit futás vagy biciklizés közben élhetünk át. 23. perctől induló Murmuration című számuktól rendszeresen úgy érzem magam, mintha lebegnék. A zene a banda bevallása szerint terápiás eszköz, ami segített átvészelni sok nehéz dolgot, amin keresztül mentek az életünkben. Fun fact, a hatodik GoGo Penguin album címe, hogy Minden rendben lesz, amivel azt akarják üzenni, hogy bár a dolgok nem mindig mennek jól, legalább egymásnak jelen vagyunk, hogy kimondjuk a nyugtató szavakat.

4. Északi fény, sarki fény, jazz és elektronika találkozása

A skandináv jazznek sokszor van egy jellegzetes finom, hideg, sarki fényszerű atmoszférája. Ha valaki, akkor Nils Petter Molvaer norvég jazztrombitás tökéletes képviselője a műfajnak. Bár nagyon jellegzetesen északi zenész, mégis sok egyedi vonása van koncertjeinek. Nils számára fontos a műfajrombolás, és utálja, amikor a zenei stílusokba, mint rekeszekbe zárják az előadókat. Rendszeresen ötvözi az elektronikus zenét és a jazzt, amit sokan nu-jazznek neveznek. Ezzel a kombinációval templomban, kórusokkal vagy épp vagány fesztiválokon is rendszeresen fellép. Drumandbass, hiphop, rock vagy épp funky zenei alapoktól sem riad vissza. Számára a zene a fókuszról szól, és hasonló a főzéshez. Tudnod kell, hogy milyen nyersanyagot használsz, és hogy az jó minőségű legyen. Mert ami bemegy, az határozza meg, hogy mi jön ki.

5. Jazz-rabbi és a szaxofon misztikuma

Az első szó, amit Daniel Zamirt és koncertjeit hallgatva eszembe jut, a kitartás. Azokat a pillanatokat jeleníti meg nekem az életben, amikor tudod, hogy nehéz az élet, de valamiért úgy érzed, meg tudsz vele birkózni, és mindez büszkeséggel tölt el. Az izraeli szaxofonos és énekes érdeklődésébe tartozik a zsidó, haszid és kelet-európai zene, valamint a nyugat-indiai ritmikai megközelítések. Szekularizált családba született és érdekes módon New Yorkba került közel a valláshoz, majd döntötte el, hogy visszamegy Izraelbe. Daniel Zamir számára a zenélés a végső spirituális élmény, a legszellemibb dolog a fizikai világban. Néha a régi raeggie-ikon Matisyahu is megjelenik a számaiban és Youtube-klipjeiben. Aki tradicionálisabb, de mégis eredeti jazzkoncert élményt szeretne, mindenképpen hallgassa Zamirt. Nekem erőt ajándékozott, remélem, másnak is azt tud adni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk