rés a présen

Saját kertecskével

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2024. július 10.

Zene

Szirtes Edina Mókus zenész

rés a présen: Július 19-e és 29-e között rendezik az idei Művészetek Völgye fesztivált, ahol tavaly óta saját helyszínnel is szerepelsz. Hogyan és honnan indult ez a kapcsolat?

Szirtes Edina Mókus: Gyermekkoromban voltam először a MűVölgyben. A szüleim vittek el. Sátraztunk, együtt nyaraltunk. Már akkor megigézett az a kultúrrengeteg, mindenhol egy zenekar, egy színházi előadás, egy műhely iparművészeti dolgokkal. Akkor éreztem először, hogy hogyan él a valóságban, az emberekben, az emberekkel együtt a művészet. Hogyan élteti egyik a másikat, hogyan tesz varázslatossá egy falucskát. Attól kezdve arról álmodoztam, ha nagy leszek, egyszer majd itt fogom játszani a muzsikámat. Abba bele sem mertem gondolni, hogy saját, önálló kertecskével.

rap: Hogyan működik az udvarrendszer a völgyben?

SZEM: Az udvarok rendszerének lényege a közelség, hogy egy-egy művész, alkotó, kovácsmester vagy színházi produkció tagjaihoz közelebb lehet menni. Testközelbe. Először is azért, mert apró. Az ezeken a helyszíneken zajló koncertekhez, előadásokhoz közel lehet menni, szinte bele lehet szagolni az előadásokba, megérinteni az előadókat. És lehetetlen ilyen közelről hazudni. Minden rezzenés égbekiáltó, de legjobban a csendeket szeretem. Mert a távoli zajok ellenére sokszor megadatik Kapolcson, hogy együtt legyünk csendben.

rap: A programok ezres nagyságrendű száma között a Mókus udvarban, vagyis a te udvarodban is van műsor rendesen. Ki állítja össze ezeket?

SZEM: Egy udvar művészeti menetét az udvar szellemi atyja találja ki, rendszerezi, kelti életre. Az is a lényege. Hogy az ő személye érződjön minden programból. Nálunk a zene a fontos, amelynek nem a divatosság vagy a szórakoztatás, táncoltatás a lényege, hanem a különlegesség, az egyediség. De ezenkívül a színház, az irodalom is jelen van. Van egy kis pajta, abban vannak a felolvasó előadások. Megtisztelő ajándék Mácsai Pál, Hernádi Judit vagy Geszti Péter jelenléte az idén ebben a sorozatban. Lesznek koncertek, a dzsessz és a világzene műfajában tevékenykedő kis létszámú csapatokkal, amelyek közül személyes kedvencem Nagy Ádám Zsiványjazz formációja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk