Sajtóvadászat: Fut, balhét, avagy Waterloo Abádszalókon (Budapesti Futball 7)

  • Márton partjelzõ
  • 1998. november 26.

Zene

Volt a Budapesti Foci, a kicsi és a nagy, alakú, színes is lett, mégis megszűnt, vagy nem, átalakult. Az új immár a Budapesti Labdarúgó-szövetség, végre helyesen, hetilapja, színes borító, bévül a magyar rögvalóság, olykor füves, sokszor földes, salakos, sárral elegy fűrészpor a mi kis ötésfelesünkön, hazai pálya, kis foci, nagy pénz (185 Ft).
Volt a Budapesti Foci, a kicsi és a nagy, alakú, színes is lett, mégis megszűnt, vagy nem, átalakult. Az új immár a Budapesti Labdarúgó-szövetség, végre helyesen, hetilapja, színes borító, bévül a magyar rögvalóság, olykor füves, sokszor földes, salakos, sárral elegy fűrészpor a mi kis ötésfelesünkön, hazai pálya, kis foci, nagy pénz (185 Ft).

Az Első oldalon az épp soros szenzáció (Edzőváltás a Gázműveknél!), aztán szerencsére nincs profibajnokság, enbéegy, mint egykoron a Budapesti Fociban, én még az enbéhármat (Alföld-csoport, mér´ pont az, fővárosa Budapest, Duna-csoport, a sok pesti csapat okán) is hagynám másra, a nép(nemzeti)sportra. A címadásban az ojság sajnos követi nagypályatársa pocsék példáját, például: Tatai tatarozás, Csillebérci csalódás, további szellemességek: Molnár jól "őrölt", Kétszer sújtott Fejszés. Várom, hogy Kétszer csenget a Bp. Postás. Az összefoglaló felvezetések, a kopfok, sportnyelven, leginkább nehézkes, körülményeskedő (legalább nekem szép) megoldásaikkal tűnnek ki: a Kelen SC diadala a TFSE-vel szemben igencsak izzadságszagúnak nevezhető; tovább növelte előnyét a góllövőlista élén, amely immár ötre duzzadt; a vendég I. Kerületi SE játékosainak sportemberhez méltatlan viselkedése kiváltotta az összecsapás félbeszakítását; a juniorok Fortuna kezét szorongatva győzték le ellenlábasukat. A részletes beszámolókban aztán valódi mintamondatok, nulla, blaszegy, két, hár, négy, ennél már nincs alább, való, innen is kiestek. (...) csupán egy hetvenöt esztendős rendező volt jelen a mérkőzésen, aki ittas állapotában nemhogy megvédte volna a vendégeket, még ő is ellenük fordult. Kalincsák játékvezető nem volt élete legjobb formájában, az órája is megállt. Kiállítva: Vladár az 55. percben (sárral megdobta a játékvezetőt). Meg kell említenem, hogy olyan mérkőzésen még nem szerepeltem, ahol autók közlekednek a felvonalazatlan pályán, miközben a csapatok játszanak. A mai botrány okozója a nyilvánvalóan illuminált állapotban lévő játékvezető bíráskodása volt. Istenem, novemberi hideg, nyitva a büfé, a csapatok még az öltözőben, már a pályán, a ködben bíró imbolyog, piros arc, szesz. Irigyen látom, már a blasznégyről is részletes beszámolók, hódolat a pálya szélén fagyoskodó Ismeretlen Tudósítóknak, Blaha Lujza utca, 30 néző, vezette Kozár L. Talán majd a fiatalok... Az Utánpótlás rovatban megdöbbentő eredmény: a serdülőkettőben 33-0! Csak a középkezdésekre volt idő... Az Öregfiúknál a Duna SK igazi árvíz módjára "mosta el" a színészekkel megerősített Vasas DH csapatát. Talán ha a miniszterelnök is játszik... A Terembajnokságokban legalább önkritikus csapatnevek: Amatőrök, Pancserok, Labdagyalázók, Harmat FC,Futottak Még, Sereghajtók. Végül, mindig, a Nők, Magyar Kupa, Abádszalók-Renova 0-0. Remélem, minden játékosom megfelelően dolgozza fel önmagában ezt a tragédiát. A mai játék a Renova Waterloo-ja volt... Az ojság utolsó oldalain megígéri, részletesen beszámol a szuperrangadóról, a Multi Rocco FC-Ikarus BSE meccsről. Ehhez bizony nincs mit hozzátenni: ez tényleg csúcsrangadó a javából!, ehhez bizony nincs mit hozzátenni.

Csak egy utolsót, mondanivaló összegz. Amiről el kéne gondolkodni, hogy szabad-e egy ilyen fontosságú mérkőzést - még ha csak a "blasz-négyről" van is szó - hagyni ennyire elkomolytalanodni.

Futballhét, futball, hát, ország. Egy ilyen fontosságú. Száznyolcvanöt forint, megveszik, akik a belépőt is a stadionokba, akik ingyen támaszkodnak a korlátra a hátsó földesnél, játékosok, barátnők, szülők, részeges bírók és segédpartjelzők. A futball7ország.

Márton partjelző

Figyelmébe ajánljuk