Újabb akták a zenészvilágról I.

Sakkfigurák

Zene

Som Lajos úgy halt meg, hogy nem tudhatta, melyik nap kerül valami nyilvánosságra a jelentéseiből. Ez a nap most jött el.

Több mint másfél évtizede, 2004. március 18-án, Vasököl címmel, ezeken a hasábokon közöltem egy írást a Nyilván tartottak – Titkos szolgák a magyar rock körül 1960–1990 címmel készülő kötetem előzeteseként. Fonyódi Péter Beatkorszak a pártállamban című könyvének egy vitatható részére reflektálva nyilvánosságra hoztam, hogy „Dalos” fedőnéven a P. Mobil és a Dinamit énekese működött együtt az állambiztonsággal 1981 és 1986 között. Igazságtalannak tartottam, hogy a Fonyódi által közölt dokumentum gyanúba keverte az énekes minden zenésztársát, ezért egyértelművé tettem, kiről van szó.

Vikidál Gyula lelepleződése után Som Lajosról is kiderült, hogy beszervezték, a fedőneve „Professzor” volt. 2004. április 22-én, a Klubrádió Kontra című műsorában Orosz József rákérdezett, hogyan és miről kellett jelentenie. A Piramis vezetője elmondta: közölték vele, hogy ha külföldi turnéra akarnak utazni, hangulatjelentéseket kell adnia. Két nap gondolkodási időt kért, megbeszélte zenekara tagjaival és a katonai elhárításnál szolgáló édesapjával, majd aláírt. Turnézhattak a Steppenwolf előzenekaraként Nyugat-Európában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk