rés a présen

Salsa, bachata és reggaetón

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2024. június 12.

Zene

Mihályfy Júlia szervező, Cervantes Intézet

rés a présen: Mióta dolgozol a Cervantes Intézetben?

Mihályfy Júlia: Öt éve, előtte sokféle munkát végeztem. Dolgoztam kisebb külkereskedelmi cégnél és multinacionális vállalatnál még Argentínában, az egyetem mellett. Az utóbbi években EU-s kulturális projektekkel is foglalkoztam, és elvégeztem egy továbbképzést kulturális menedzsmentből a MOME-n. Argentínában születtem és nőttem fel, de magyar származású vagyok.

rap: Mi a feladatod az intézménynél?

MJ: A kulturális programok szervezésében veszek részt, helyi fesztiválokkal és szervezetekkel együttműködve. A Cervantes Intézet fő célja a hispán kultúra és a spanyol nyelv terjesztése, ebből veszem ki a részemet nap mint nap. Több itteni hispán nagykövetséggel, a spanyolon kívül a peruival, a kolumbiaival is együtt dolgozunk. Együttműködünk olyan helyi partnerekkel, mint a Magyar Zene Háza, a FUGA, az Eötvös10, hogy néhányat említsek csak. De más városokban is megjelenünk: volt már kiállításunk Szegeden és Pécsen, filmvetítéseink ugyanott, valamint a PécsLit-en, és irodalom éjszakája Debrecenben, amelynek mindig nagyon jó a fogadtatása. Olyan vidéki fesztiválokkal működünk együtt, mint a Bondoró vagy a Művészetek Völgye. Az utóbbi két évben pedig Veszprémmel is dolgoztunk a Veszprém–Balaton Kulturális Főváros projekt keretében, és ez az együttműködés megmaradt, így idén is részt vettünk a Nemzetközi Kortárs Táncfesztiválon. A járvány után az online nyelvtanfolyamokkal elértük, hogy Magyarország bármely pontjáról lehessen spanyol nyelvet tanulni, de akár katalán, gallego és baszk nyelvet is, illetve magyarul is, mert azt is tanítjuk, leginkább azoknak, akiknek spanyol az anyanyelvük.

rap: Idén 20 éves a Cervantes Intézet. Hogyan ünneplitek?

MJ: Nagy bulit szervezünk a Hunyadi téren június 15-én, 16 és 22 óra között, az Eötvös10, a spanyol nagykövetség, az Eurostars Ambassador szálloda, valamint a KultúrTapas támogatásával. Flamencobemutatóval és workshopokkal kezdjük a délutánt, majd a Son Tres trió zenél, salsa, bachata és reggaetón zenéket, így táncolni is lehet majd. Egyenesen Spanyolországból érkezik a Fetén Fetén, akik spanyol népzenét játszanak, és nagyon vidám hangulatot teremtenek, zárásként pedig a 10 fős Los Orangutanes cumbiát játszik. Lesznek gyermekfoglalkozások és színes gasztronómiai élmények, így minden érzékszerven keresztül átélhető lesz a spanyol kultúra. DJ Korski is fellép, aki egész délután-este hispán hangulatot fog teremteni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk