rés a présen

Salsa, bachata és reggaetón

  • rés a présen
  • Artner Sisso
  • 2024. június 12.

Zene

Mihályfy Júlia szervező, Cervantes Intézet

rés a présen: Mióta dolgozol a Cervantes Intézetben?

Mihályfy Júlia: Öt éve, előtte sokféle munkát végeztem. Dolgoztam kisebb külkereskedelmi cégnél és multinacionális vállalatnál még Argentínában, az egyetem mellett. Az utóbbi években EU-s kulturális projektekkel is foglalkoztam, és elvégeztem egy továbbképzést kulturális menedzsmentből a MOME-n. Argentínában születtem és nőttem fel, de magyar származású vagyok.

rap: Mi a feladatod az intézménynél?

MJ: A kulturális programok szervezésében veszek részt, helyi fesztiválokkal és szervezetekkel együttműködve. A Cervantes Intézet fő célja a hispán kultúra és a spanyol nyelv terjesztése, ebből veszem ki a részemet nap mint nap. Több itteni hispán nagykövetséggel, a spanyolon kívül a peruival, a kolumbiaival is együtt dolgozunk. Együttműködünk olyan helyi partnerekkel, mint a Magyar Zene Háza, a FUGA, az Eötvös10, hogy néhányat említsek csak. De más városokban is megjelenünk: volt már kiállításunk Szegeden és Pécsen, filmvetítéseink ugyanott, valamint a PécsLit-en, és irodalom éjszakája Debrecenben, amelynek mindig nagyon jó a fogadtatása. Olyan vidéki fesztiválokkal működünk együtt, mint a Bondoró vagy a Művészetek Völgye. Az utóbbi két évben pedig Veszprémmel is dolgoztunk a Veszprém–Balaton Kulturális Főváros projekt keretében, és ez az együttműködés megmaradt, így idén is részt vettünk a Nemzetközi Kortárs Táncfesztiválon. A járvány után az online nyelvtanfolyamokkal elértük, hogy Magyarország bármely pontjáról lehessen spanyol nyelvet tanulni, de akár katalán, gallego és baszk nyelvet is, illetve magyarul is, mert azt is tanítjuk, leginkább azoknak, akiknek spanyol az anyanyelvük.

rap: Idén 20 éves a Cervantes Intézet. Hogyan ünneplitek?

MJ: Nagy bulit szervezünk a Hunyadi téren június 15-én, 16 és 22 óra között, az Eötvös10, a spanyol nagykövetség, az Eurostars Ambassador szálloda, valamint a KultúrTapas támogatásával. Flamencobemutatóval és workshopokkal kezdjük a délutánt, majd a Son Tres trió zenél, salsa, bachata és reggaetón zenéket, így táncolni is lehet majd. Egyenesen Spanyolországból érkezik a Fetén Fetén, akik spanyol népzenét játszanak, és nagyon vidám hangulatot teremtenek, zárásként pedig a 10 fős Los Orangutanes cumbiát játszik. Lesznek gyermekfoglalkozások és színes gasztronómiai élmények, így minden érzékszerven keresztül átélhető lesz a spanyol kultúra. DJ Korski is fellép, aki egész délután-este hispán hangulatot fog teremteni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!