HANGADÓ

Snoblesse Oblige extra 2022/45.

  • Narancs
  • 2022. november 9.

Zene

Klasszikus zenei programajánló novemberre–decemberre

„Előbb a füleket kell kinyitni, aztán komponálni. Minek írjak még öt Psalmust, ha süket fülekre találok?”

(Kodály Zoltán)

november 11. péntek 19.30  Nyikolaj Luganszkij

Mozart „kis” g-moll szimfóniája, Dvořák 8. szimfóniája, na meg egy Chopin-zongoraverseny az orosz virtuózzal, akire egy kritikus sikerrel ragasztotta a „csendes vulkán” megnevezést. A Concerto Budapestet, akárcsak másnap este ugyanitt, Keller András vezényli. (Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

november 12. szombat 15.30  Vilde Frang

A Bartók-rajongó, közvetlen és mosolygós instrumentalista az érettkori Hegedűverseny szólistája lesz, a Budapesti Fesztiválzenekar Schubert „mennyei” hosszúságú IX. szimfóniájával zárja a koncertet. Vasárnap és hétfőn este (19.45) ismétlés. (Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

november 13. vasárnap 20.00  Diana Tiscsenko és Fejérvári Zoltán

Készítettek már közös lemezt, most végre együtt állnak színpadra. Mindketten mélyen zenei jelenségek, de a magyar zongoraművész színpadi szégyellősségét jól ellensúlyozza az ukrán hegedűművész természetes könnyedsége. Schnittke, Beethoven, Bartók. Tarka fiatalság. (Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

november 16. szerda 20.15  The Royal Ballet

A londoni Royal Opera House magántáncosai gyémánt évfordulót ünnepelnek klasszikus és modern műrészletekkel. Balanchine, Tanowitz, Zucchetti koreográfiái, spiccek fejmagasságban és hasonlóan emelt színvonalon. (Cinema MOM, Bp. XII., Alkotás u. 53. és más fővárosi mozik)

 

november 17. csütörtök 17.00  A zene éjszakája

A Fesztiválzenekar muzsikusait délután öttől éjfélig a város kávézóiban és bárjaiban találjuk. Persze játszani is fognak: minikoncertjeik helyszíne az ISON, a Három Holló, a Magvető Café, a Lumen, a Szatyor, a Béla Bár, a Moha és a Kelet.

 

november 17. csütörtök 19.00  Pannon Filharmonikusok

Két nappal azelőtt, hogy a bécsi Musikvereinbe vinné a műsort a csapat, otthon is előadják: a Così fan tutte nyitánya után Richard Strauss Oboaversenyét, majd Bruckner III. szimfóniáját játsszák Bogányi Tibor vezényletével. (Kodály Központ, Pécs, Breuer Marcell sétány 4.)

 

november 17. csütörtök 19.30    BFTZ

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ünnepi műsorában Liszt, Mahler, Bartók és Kodály, valamint egy ősbemutató Orbán Györgytől. A karmester a tettre kész Vajda Gergely. (Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

november 19. szombat 17.00    BFT

A Budapesti Filharmóniai Társaság vonósnégyese merészeket ugrik az időben. Mozart után Vajda János, majd újra Mozart: zenetörténeti parkour! (ATK Agroverzum, Martonvásár, Brunszvik u. 2.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.