Lemez

Szesztay Dávid: Határtalan

Zene

Több mint egy évtizede ír zenét filmekhez és színdarabokhoz, a Santa Diver nevű instrumentális jazztrió tagjaként, játszott színházakban és több más zenekarban is, sokan mégis csak azóta ismerik, hogy négy évvel ezelőtt meghívást kapott a Kiscsillagba. Eredetileg session zenész volt, gitáron, billentyűn és vokalistaként a kon­certeken, idővel azonban egyre jobban „beépült”. Szerzőként is számítanak rá, eddig két szám zenéje fűződik a nevéhez, ezeket ő is énekli, bár a szöveget azért Lovasi András írta.

Szesztay Dávidnak 2018 végén jelent meg az első szólólemeze Dalok bentre címmel, azt teljesen egyedül rögzítette. Most itt a folytatás egy háromszámos EP formájában, amelynek legfőbb újdonsága, hogy dobminták helyett akusztikus dob hallható. Ezt az élő felállás dobosa, Klausz Ádám játszotta fel, és élettelibb, dinamikusabb lett tőle a hangzás. A korábbi dalokat helyenként kissé álmosítónak éreztem, a mostaniakat egyáltalán nem.

A három szám szerkezete hasonló mintát követ: visszafogott, halk kezdés után egyre hangosabb és intenzívebb folytatással jutunk el a katartikus csúcspontig (a Szabadon és a Valamit érzek esetében a dob is csak később lép be, de a cím­adó Határtalan tempója is fokozatosan erősödik). A repetitív billentyűs témák mellett a szövegekben is sok az ismétlődés, egy-egy sor tucatnyi alkalommal is elhangzik, ami kellemesen nyugtató hatást kelt. Ugyanez még inkább igaz Szesztay hangszínére, kifejezetten jó hallgatni, ahogy énekel.

Crowander, 2020

Figyelmébe ajánljuk