Tartalom

MaNcs 32. évf. 23. sz. (2020-06-04)

Publicisztika

Kőszeg Ferenc

Publicisztika

Gátlástalanul

Visszaadott felhatalmazás: alkotmány- és társadalomellenes rendészeti törvénymódosítások

Rip Van Winkle nevét mifelénk is sokan ismerik, az amerikaiaknak pedig olyan, mint nekünk Kukorica Jancsi.

Publicisztika

Finy Petra: A szemébe nézni

Járványnapló

Kerültem a tekintetét. Pedig ott ült mellettem, mit ült, mind nagyobb helyet követelve pöffeszkedett, fontoskodóan szuszogott, hencegve hatalmával az én tehetetlen törékenységem felett. 

Egotrip

Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

Japán és Olümpia

A járvány miatt elhalasztották a tokiói olimpiát. Pedig Pauszaniasz beszámolója szerint anno éppen egy járvány játszott döntő szerepet az olümpiai játékok keletkezésében.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Bankkonszolidáció

Friss, ám nem váratlan hír: a Budapest Bankot is bevonják abba a banki konglomerátumba, amelynek létrehozásáról már megegyezett az MKB és a Takarékbank.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A kettőhuszonhetes

Mára rendelt eszmefuttatásunk főhőse a 227/2020. sz., május 25-én kiadott kormányrendelet, nevezzük az egyszerűség kedvéért Zsoltinak. Elvben a rendkívüli helyzet lefújásáig van hatályban, miközben ő maga 2020 végéig tekinti magát érvényesnek, és már ez sem teljesen világos.

A szerk.

A szerk.

Passzhelyzet

Terdik Tamás r. dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya a múlt héten fogadta a hivatalában Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőket. Ők azért jártak a fővárosi főrendőrnél, hogy információkat szerezzenek a Clark Ádám téri dudálós tüntetésen megesett „bizarr rendőri fellépés” körülményeiről. A főkapitány számára törvény írja elő, hogy tájékoztassa a képviselőket, ám ebbéli kötelezettségének finoman szólva is csak a maga módján tett eleget – már ha hihetünk Hadházy esemény utáni beszámolójának (miért is ne).

Belpol

Interjú

Belpol

„Ismerem az öltözői nyelvet”

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

A jövő évre halasztották el a tokiói olimpiát – a kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrözőt a döntés körülményeiről és következményeiről faggattuk. Megkérdeztük arról is, hogyan vészeli át a válságot a magyar sport, és vajon jót tesz-e, ha a kormány önti rá a pénzt.

Befejeződik vagy állandósul a rendeleti kormányzás?

Belpol

Elengedték

A kormány ígérete szerint június 20-án megszűnik a veszélyhelyzet Magyarországon, ám egyelőre nem térünk vissza a koronavírus megjelenése előtti állapothoz.

Önkormányzatok és a költségvetés

Belpol

Előre megfontolt szándékkal

A jövő évi költségvetés tetemes pénzeket von el az önkormányzatoktól, továbbcsökkentve a települések mozgásterét. A központosítást már 2010-ben elkezdte a Fidesz, de a tavalyi önkormányzati választások óta felgyorsultak a forráskivonások. A kormány a koronavírus-járványban is meglátta a lehetőséget.

Interjú

Belpol

„Ez nemzetbiztonsági kérdés”

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke

A MOK részt vesz az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló gondolkodásban, s közben az egészségügyi dolgozók bérrendezéséért is küzd. A szervezet elnökével Kásler Miklósról, Pintér Sándorról, a járvány elleni védekezésről és arról is beszélgettünk, nem kell-e tartanunk az egészségügy militarizálásától.

Külpol

Tüntetések és erőszakhullám Amerikában

Külpol

Nem kapnak levegőt

Amerika karanténból ébredő nagyvárosait elementáris erővel rázta meg a rendőri brutalitást ábrázoló leg­újabb videó. Miért robbanhatott most ekkorát a mélyben szunnyadó feszültség?

Könyv

Könyv

Könyv

Arc a maszk alatt

Ágoston Tamás: A visszaalvás művészete

Ágoston Tamás (már ha valóban létezik ilyen nevű szerző, többen ugyanis álnévre gyanakodnak) visszahúzódó költő.

Könyv

Könyv

A változás nem szegényedés

Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar?

A magyar nyelvről mindenkinek van véleménye. Nincs nála szebb. Páratlan szókincsével egyetlen más nyelv sem versenyhezhet. De sajnos veszélyben van, mert folyamatosan romlik, silányodik!

Zene

DVD

Zene

Bayreuth visszavár

Wagner: Tannhäuser

Idén nyáron sajnálatosan a Bayreuthi Ünnepi Játékok sorozata is elmarad, a régen kialakult rendnek megfelelően azért kihozták a tavalyi új produkció, a Tannhäuser előadásának DVD-felvételét.

Interjú

Zene

„Amit magánemberként nem mondanék ki”

Berta Csongor rapper, színész

Szabadkán nőtt fel, elvégezte az Újvidéki Művészeti Akadémia színész szakát, de ma Magyarországon Bongor művésznéven rapperként építi karrierjét. Hattagú zenekarral lép fel, és az a célja, hogy az egyik legjobb hazai rapper legyen.

Színház

Szín/játék

Színház

Kibabrálni az óriáshangyákkal

Kő, kő, kő

A játék hevében egyszer kiléptem egy autó elé, legutóbb pedig egy plakátot ragasztottam a laká­som ajtajára, hogy a többi lakót is tájékoztassam: az óriáshangyák háborúra készülnek, de mi felvesszük ellenük a harcot. Nem, nem őrültem meg. De úgy kilépni a rutinból, hogy a hétköznapok valóságából magam építhetek fel valami újat: szédítő érzés.

Színházak újranyitásra várva

Színház

„A jegyáremelés abszurdum”

Az évadnak lassan vége, s már három hónapja nincsenek előadások. Folyamatos a tervezés és találgatás, mikor és hogyan nyithatók újra a teátrumok, biztonságos lesz-e zárt térben összegyűlni. Színházvezetőket kérdeztünk, hogyan látják a következő évad esélyeit.

Interjú

Színház

Rácz Zsuzsanna: „Bármi lehet az ember”

Rácz Zsuzsanna színész, motion capture artist

Mi a feladata a mocap-színésznek, aki olyan videojátékok elkészítésében vesz részt, mint az Assassin’s Creed vagy a Witcher? A magyarországi Digic Pictures munkatársával a digitális mozgásrögzítés kihívásairól beszélgettünk.

Interaktív
Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Elfér két cipődobozban”

Böröcz László galériavezető

A 2B kiállításai leggyakrabban az emlékezet, az identitás, a holokauszt és a művészcsaládok témái köré szerveződnek. A nonprofit galéria vezetőjével koncepciókról, inspirációkról, madárfogó kalickákról és a Waldsee-ről beszélgettünk.

Tudomány
Gasztro
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Remélem, nem tart örökké”

Horthy István Sharif, Horthy Miklós unokája

Másfél éves volt, amikor apja meghalt az orosz fronton, három, amikor 1944-ben el kellett hagynia az országot, és negyvennyolc, amikor először visszatérhetett. Azóta rendszeresen jár haza, de mindig „kívülállóként”. Ha nincs a koronavírus-járvány, talán most is itt lenne egy június 4-i premier okán: a Nagyapám, Horthy Miklós című filmben gyermekkori emlékeit idézi fel.