mi a kotta?

Sziddhártha a hangversenyteremben

  • mi a kotta
  • 2024. április 10.

Zene

Komolyzenei programajánló a 2024/15. hétre

„A komponálás folyamata hasonló, mint a terhesség és a szülés. Olvasni és készülni kell a fogantatáshoz és a szellemi alkotás világra jöttéhez. (…) Sokat fejlődtem abban, hogyan mondjak el egy történetet. A Buddha Passió hat felvonásból áll, hat kisopera, a hat történet nagyon világos, gyors és lényegre törő. (…) Ebben a művemben Buddha történeteit nyugati zenekar, nyugati énekesek adják elő. A buddhizmus kétezer éve érkezett meg Kínába, ötszáz évvel ezelőtt majdnem államvallássá nyilvánították, és a mai napig sok kínai ember spirituális életét határozza meg. És mégis, a nyugati koncerttermekben nem ünneplik ezt a vallást úgy, ahogy a nyugati vallásokat. Remélem, hozzájárulhatok a változáshoz.”

Így beszélt a világhírű Tan Dun a Drezdában hat évvel ezelőtt bemutatott Buddha Passiójáról, amelynek magyarországi bemutatójára a Bartók Tavasz Művészeti Heteken kerül sor. A Tigris és sárkány Grammy- és Oscar-díjas komponistájának passióját a Mokao-barlangok egyikében lévő, több mint 15 méter hosszú fekvő Buddha-szobor mellett található falfestmények inspirálták. A Buddha Passiót a szerző vezényletével halljuk a Concerto Budapest és a Magyar Rádió Énekkarának előadásában (Müpa, április 14., fél nyolc).

A héten ismét Takács-Nagy Gábor vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart, amelynek egykor koncertmestere volt. A hangversenyen Haydn és Mozart művei szerepelnek, utóbbitól a híres d-moll zongoraversenyt is előadja a harmincegy éves orosz pianista, Dmitrij Siskin (Zeneakadémia, április 12. és 13., háromnegyed nyolc; április 14., fél négy). Ugyancsak fiatal tehetségek hallhatók a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertjén: Eun Che Kim hegedűművészben, Temesvári Bence csellóművészben és Erdélyi Dániel karmesterben közös, hogy a közelmúltban egy-egy rangos versenyen helyezést értek el, ami a komolyzenei műfajban sohasem elhanyagolható belépőnek számít (Zeneakadémia, április 15., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk