rés a présen

Szüleink és nagyszüleink

Éri Márton zenész

  • rés a présen
  • 2017. május 12.

Zene

A táncházi muzsikálás az életünk szerves része, soha nem fogjuk abbahagyni, mondja Éri Márton, a Buda Folk Band zenésze.

rés a présen: Milyen meggondolásból alakult tíz éve a Buda Folk Band?

Éri Márton: 2007-ben egy lengyelországi utcazene-fesztiválra hívtak meg minket, ekkor még mindannyian más-más zenekarokban játszottunk. Ezért a zenekar nevét is úgy választottuk meg, hogy a lengyel közönség számára kifejező és közérthető legyen. Talán még mi sem gondoltuk komolyan, hogy tíz évig együtt maradunk. A tagok kiválasztásánál elsősorban a barátság és a közös zenei gyökerek – a népzene otthonról hozott szeretete – kötöttek minket össze. Tagadhatatlanul hatással volt ránk szüleink és nagyszüleink szellemisége, illetve a Muzsikás együttes zenei öröksége.

rap: Három lemez után megvalósultak az elképzelések?

ÉM: Az első lemez megjelenéséért nagyon hálásak vagyunk az akkor még létező Folk Europa Kiadónak. Sok szám a stúdióban kapta meg végleges formáját, és menet közben az akkori énekesnőnk is kilépett a zenekarból… Ennek ellenére kifejezetten jó anyagot sikerült összehozni. A második lemeznél a felvétel előtt a nyári fesztiválszezonban már kipróbáltuk azokat a számokat, amelyeket később lemezre vettünk. Odafigyeltünk arra, hogy milyen stúdióban készüljön el, és ki legyen a hangmérnök. Végül saját kiadásban jelentettük meg, ami a World Music Charts Europe rangos világzenei listáján a második helyig küzdötte fel magát. A harmadik lemez sokkal letisztultabb zenei világot tükröz, azt hiszem, erre a lemezre érvényes leginkább mottónk is: magyar világi népzene.

false

rap: A Budapest Folk Fest majdnem úgy hangzik, mintha rólatok nevezték volna el.

ÉM: Igen, sokszor keverik is össze a Budapest Folk Festet a Buda Folk Banddel, de ez nekünk inkább vicces, mint bosszantó. Megpróbáltam összeszámolni, és azt hiszem, ez lesz az ötödik alkalom, hogy a zenekar valamilyen formában részt vesz a fesztiválon. A fesztivál szervezőjével, a Fonó Budai Zeneházzal és az ott értünk is dolgozó csapattal régóta nagyon jó a viszonyunk. Legutóbbi, Saját gyűjtés című lemezünket a Fonó stúdiójában rögzítettük, és a Fonó vállalta az anyag kiadását is. A Buda Folk Band koncertje május 28-án este lesz a Budapest Folk Fest keretein belül, a Várkert Bazárban, az Öntőház Udvaron.

rap: Mit ajánlanál még a programból?

ÉM: A fesztivál május 24-én kezdődik majd a Fonóban egy autentikus táncházzal, aztán 25-től a Várkert Bazár Öntőház Udvarában szól a muzsika négy napon át. Elsősorban a Dikanda nevű lengyel world music zenekart ajánlanám. A kezdetek kezdetén nekik köszönhettük, hogy meghívtak minket a lengyelországi Szczecinbe, tehát nélkülük nem is létezhetne a Buda Folk Band. A mai napig élő a barátságunk, és különösen örvendetes, hogy 10 éves születésnapunk alkalmából egy színpadon szerepelhetünk velük. Szívemhez közel álló zenekar a Nadara, amely hihetetlen energikus, tradicionális erdélyi roma zenével készül. És mert három a magyar igazság, szeretném a figyelmetekbe ajánlani a sokoldalú Barabás Lőrincet, akit személy szerint kitűnő dzsessz/elektro-funk trombitásnak tartok, és nem fogom kihagyni a koncertjét.

rap: Merre láthatunk benneteket a fesztiválszezonban?

ÉM: Május 15-én Szegeden a Borfesztiválon, 26-án a Szolnoki Néptáncfesztiválon, június 3-án a Magyarság Házában, 4-én pedig a Skanzenben játszunk. Fesztiválozunk a Fishing on Orfű 2017 szervezésében június 23-án, fellépünk Torockón június 30-án, aztán július 6-án a Kobuci Kertben és július 27-én Taliándörögdön, a Művészetek Völgyében.

rap: A táncház még mindig érdekel benneteket?

ÉM: Soha nem fogjuk abbahagyni a táncházi muzsikálást, hiszen ez elengedhetetlen, szerves része az életünknek. Mindig jó érzés egy közösségben, illetve közösségnek muzsikálni, ugyanazt a ritmust érezni, mint az előttünk táncoló pár, és ugyanazt a zenei nyelvet érteni és beszélni, mint amit a mesterek ránk hagytak. Egyszer majd ezt a közös tudást adjuk tovább gyermekeinknek is.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.