Tartalom

(2017-05-04)

Publicisztika

Gulyás Márton

Publicisztika

Egyen a színész vagy lakjon?

Dolgozói szegénység a magyar színházban

Nagy szörnyülködés kísérte pár hónapja Szilágyi István (közismertebben: a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárja, a Szerencsejáték Zrt. korábbi reklámarca) elnincstelenedését. A hír végigsöpört az összes nagyobb médiumon, s a nyomában sok adomány is érkezett. Ezek talán alkalmasak Szilágyi István krízisét ideig-óráig enyhíteni – megoldást azonban nem tudnak adni. Szilágyi esete ugyanis nem egyedülálló. Ideje van, hogy beszéljünk a magyar színművészek közötti drámai jövedelemegyenlőtlenségekről, és még inkább a dolgozói szegénységről.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az egér és az egérút

Most akkor megnyerte-e Orbán a CEU-meccset, vagy épp ellenkezőleg, a CEU nyerte meg? (Csak hogy tisztázzuk: a megnyerés alatt azt értjük, hogy a CEU a jelenlegi formájában folytathatja a működését Budapesten).

A szerk.

A szerk.

Mi marad Sobotkának?

Csak fél évig kellett volna kibírni, de nem sikerült: Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden bejelentette, hogy még a héten beadja Miloš Zeman államfőnek kabinetje lemondását.

Külpol

Interjú

Külpol

Senki nem járhat jól

Darvas Zsolt közgazdász a Brexitről

Bár sokakat foglalkoztat, nem az a döntő kérdés, hogy mekkora lelépési díjat fizetnek majd a britek. A tárgyalások kemények lesznek, de az Egyesült Királyság hajlandó együttműködni a jobb kapcsolatok érdekében – véli a brüsszeli Bruegel Intézet és a Corvinus Egyetem kutatója.

Belpol

Interjú

Belpol

Kisebbségből többség

László Róbert választási szakértő az arányos választási rendszer ötletéről

A választási szabályoknak szerepük van az ellenzék gyengeségében, de ezért elsősorban nem a rendszer aránytalansága felelős – véli a Political Capital szakértője. Hiába magas a kormánnyal elégedetlenek aránya, ha nem hibázik nagyot, a Fidesz nehezen veszítheti el 2018-at.

Matolcsy emberei az MKB Bank új tulajdonosai között

Belpol

Minden ízében magyar lett

A hányatott sorsú MKB Banknak a minap két új tulajdonosa is lett. Mind a kettő magyar, s mind a kettő Matolcsy György körüli orbitális pályán kering. Hol fogja ez az üzlet megérni, és kinek? Összefoglaljuk az államosítás, a szanálás és a magánosítás vastag állami pénzekkel és kellemes strómanokkal kibélelt, romantikus történetét.

A roma érdekképviselet csődje és az Országos Roma Önkormányzat

Belpol

Egyik romanapról a másikra

A települési roma önkormányzatok nem tudnak érdekérvényesítő munkát végezni, az országos meg mással van elfoglalva. A roma képviselet rendszere megbukott, ami pedig megmaradt belőle, azt haszonélvezői Magyarország legelesettebb polgárainak a kifosztására használják fel. Hogyan jutottunk idáig?

Film

Interjú

Film

„Nem jól fizetett exhibicionizmus, meló”

Hőrich Nóra Lili színésznő

Főszereplő Pacskovszky József most bemutatott krimijében, A tökéletes gyilkosban. Eddig a Papírrepülőkben, a Szabadesésben, a Drakulában és a Fleming című brit sorozatban láthattuk, és az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a nemzetközi filmiparban próbál szerencsét.

Zene

Lemez

Zene

Mindenki mellékszereplő

Kendrick Lamar: DAMN.

Biztos vannak olyan kortárs előadóművészek, akik hatásukban, népszerűségükben, újításaikban, sokszínűségükben túlmutatnak Kendrick Lamaron, de olyan egyöntetű elismerést kevesen érnek el, amilyet a comptoni rapper.

rés a présen

Zene

Szüleink és nagyszüleink

Éri Márton zenész

A táncházi muzsikálás az életünk szerves része, soha nem fogjuk abbahagyni, mondja Éri Márton, a Buda Folk Band zenésze.

Színház

Színház

Színház

Remény és önismeret

Kálmán-nap

„Hát igen” – mondja egy szereplő kissé felkanyarintva a mondat végét, mintha folytatni akarná. Mély életbölcsességgel mondja, kicsit nevetségesen, elvégre nincsenek túl árnyalt szavai a saját életére és fájdalmára, kénytelen belesűríteni egy ilyen semmi kifejezésbe önmagát.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Habos-babos

Ripost

„Kössenek életbiztosítást az iszlám terroristák?”, „Ájultra erőszakolta a migráns a fiatal lányt”, „Gyerekei előtt ölt meg egy nőt a Lidl előtt egy migráns Bajorországban”, „Terroristákat támogattak a gyerekek gyógyszereire gyűjtött pénzből”, „Ezért nem tudják a németek visszaküldeni hozzánk a migránsokat” – sorjáznak múlt vasárnap délután a friss hírek a nemzeti bulvár zászlós- és ezüsthajója, a Ripost internetes oldalán, miközben „a nagy újságok magazinja”, vagyis a lap tévés kiadása megkezdi heti adását.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Beépített hiba

Szemző Tibor: »K« Metszetek

Szemzőt elsősorban zenészként ismerjük: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola fuvola szakán végzett, nevéhez köthető a repetitív és minimalista zeneműveket előadó 180-as csoport megalapítása (1979–1989), továbbá eddig tizenhárom nagylemeze jelent meg, köztük például az 1993-as Narratív kamara darabok, ahol a neoavantgárd meghatározó alakjainak szövegeit dolgozta fel (Hajas Tibor: A halál szexepilje, Erdély Miklós: Optimista előadás).

Könyv

Interjú

Könyv

„Most akkor kit is képviselek?”

Kiss Tibor Noé író

Egyre jobban zavarja, hogy szimbólummá vált: ő lett a transznemű magyar író. Annak sem örül, ha genderkérdésekben ütőkártyának használják a transzokat, a testét viszont már nem gyűlöli. Most adták ki újra első könyvét, az Inkognitót, de Kiss Tibor Noé inkább a háttérbe húzódna, és írna egy normális regényt.

Könyv

Könyv

Visszatekintés egy írói karrierre

Jonathan Franzen: A huszonhetedik város

Gyakran előfordul, hogy egy külhoni szerző egészen más pályát fut be a magyar irodalmi színtéren, mint saját közegében; példának okáért csak pályájának csúcsán vagy azon túl figyel fel rá a magyar irodalmi élet, és a kiadó az életmű közepéről vagy végéről indítja a megjelenések sorát.

Riport

Lopakodó falufoglalás Szentistvánon

Riport

„Megszűnt a matyó lakodalmas”

Miután a B.-A.-Z. megyei Szentistván független polgármestere bejelentette, hogy belép Gémesi György nemrég alakult Új Kezdet nevű pártjába, a testület megvonta tőle a bizalmat. A történet a korrupciós helyzetekből kitörni igyekvő kistelepülési vezetők nehézségeit is példázza.

Sport

Két magyar futballzseni kalandjai

Sport

Bejátszották az egész pályát

Bácskapalánkán születtek, az aranykorát élő MTK-ban teljesedtek ki, sikereiken előbb Pest, majd Bécs ámult. Trénerként is Európa élvonalába tartoztak, származásuk miatt azonban menekülniük kellett. A Konrád testvérek, Jenő és Kálmán az első magyar futballsztárok közé tartoztak.

Tudomány

Kincs, ami nincs: a kovaföld

Tudomány

Haló poraiból

Rég elhalt állatkák maradványait árulják aranyáron, pedig aligha származik hasznunk belőle. A kovaföld-átverés nyomába eredtünk.

Gasztro
Ételhordó