tévé - Aranypart

  • Baski Sándor
  • 2011. szeptember 22.

Zene

Ha már Obama elnök is nagy nyilvánosság előtt élcelődik egy valóságshow szereplőin, akkor a nevezett műsort nyugodtan tekinthetjük meghatározó popkulturális jelenségnek. A 2009-ben indult Jersey Shore, amely nyolc fiatal vakációját dokumentálta a címbéli üdülőhelyen, rekordnézettséggel fut a mai napig, sikerét egyetemi konferenciákon elemzik.
Ha már Obama elnök is nagy nyilvánosság elõtt élcelõdik egy valóságshow szereplõin, akkor a nevezett mûsort nyugodtan tekinthetjük meghatározó popkulturális jelenségnek. A 2009-ben indult Jersey Shore, amely nyolc fiatal vakációját dokumentálta a címbéli üdülõhelyen, rekordnézettséggel fut a mai napig, sikerét egyetemi konferenciákon elemzik. Azóta természetesen megszülettek a külföldi mutációk: a kanadai, brit és német verzió után szeptemberben elindult a magyar Jersey Shore is.

Az Aranypart készítõi nem sokat bíbelõdtek a bevált formulával: egy siófoki apartmanban összeköltöztettek nyolc bulizni vágyó huszonévest, hogy minden részeg és józan pillanatukat rögzítsék. A sikert egy ilyen kevéssé ambiciózus mûsortípus esetében nehéz definiálni, de ha a cél az volt, hogy hasonlóan szélsõséges reakciókat váltson ki a produkció, mint az amerikai eredeti, akkor nem jött be a csatorna számítása. A JS azért tudta nézõk millióit õszintén sokkolni, mert egy korábban kevéssé ismert, bizarr szubkultúra (az olasz-amerikai guidók és guidettek) világába vezette be õket. Az Aranypartban ezzel szemben ugyanazokkal találkozhatunk, akikkel az eddigi magyar valóságshow-kban - a plázák, pornófilmek és vidéki diszkók népével. A beígért polgárpukkasztás sem olyan egyszerû feladat - tíz évvel ezelõtt a magyar Big Brother elsõ évada rögtön egy élõ adásban közvetített dugással indult; producer legyen a talpán, aki ezt überelni tudja. Nem segít az sem, hogy scripted realityrõl van szó, azaz forgatókönyvírók döntik el, hogy ki mikor kivel párosodjon. A mûfajt lehet szórakoztatóan is mûvelni (lásd a szintén a Viasat3-on futott Lúzer FC-t), amihez csupán annyi kell, hogy érdekes figurákat keverjenek meglepõ és/vagy mulatságos helyzetekbe. Mesterkélt konfliktusaival az Aranypart ellenben épp olyan, mint egy olcsó szappanopera, any-nyi különbséggel, hogy a szereplõk itt mintegy bónuszattrakcióként néha össze is hányják magukat.

Viasat3, kedd és csütörtök, 22.10

*

Figyelmébe ajánljuk