Béke előtt, béke után - The Asphodells: Ruled By Passion, Destroyed By Lust

  • Velkei Zoltán
  • 2013. március 6.

Zene

Andrew Weatherall a tizenkilencedik albumát adja ki idén: a Ruled By Passionnel az 1980-as évek diszkó-, space-, punk- és rockirányzatainak állít emléket, csapattársként azonban már nem Keith Tenniswood van mellette, hanem egy másik barátja, Antoine Rouge (más néven Timothy J. Fairplay). A dalszerkezetek a klubok irányába mutatnak, sok a 6-7 perces téma, noha van pár koszos, kifejezetten zenekarra írt szám is, melyek nagyon jól elkapják a korszak hangulatát, amikor a hangszerek találkoztak a vasakkal, a rock és a diszkó mindennél közelebb került egymáshoz, és senki sem tudta, mi fog történni legközelebb, annyira izgalmas és kiszámíthatatlan volt minden.


Vannak egyértelmű hivatkozások: a The Quiet Dignityben például előkerül az a szintijáték és gitározás, ami a New Order sajátja - ráadásul az egész tisztára olyan, mintha a folytatása lenne az All The Little Thingsnek Weatherall 2009-es szólólemezéről. Az A Love From Outer Space azt a békeállapotot örökíti meg, ami az acid house robbanása előtt jellemezte a brit szórakozóhelyek világát, a Beglammered pedig már ezután van két ekitablettával.

Weatherall idén tölti be az 50. életévét, s közben karrierjének újabb csúcspontjához ér: a Ruled By Passion, Destroyed By Lust nagyszerűen ötvözi eddigi zeneszerzői munkásságát a produceri tevékenységével (vö. Primal Scream: Screamadelica, Fuck Buttons: Tarot Sport), miközben ízlésesen megfelel a modern diszkó elvárásainak is.

Rotters Golf Club, 2013

Figyelmébe ajánljuk