Tartalom

(2013-02-14)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A hatalom vakarása

"Egyszer talán L. Simon László is megelégeli, hogy nagyjából hetente mossa föl vele a budi kövét a saját kormánya" - írtuk e hasábokon decemberben, az elfeketült művészeti közéletről szólván.

A szerk.

Nehogy sérüljön az üzenet

Készült a hét elején három fotó, ki kéne mindet tenni a határállomásokon. Mindegyiken, akár Ausztria, akár Ukrajna felé, közvetlenül a Magyarország tábla mellé, tán az lenne a legbeszédesebb, ha az Európai Unió felségjelét ragasztanánk le velük. Ki itt belépsz, jól vésd az eszedbe ezeket... amúgy a jóisten hozott!

A szerk.

Mondja reggel

A múlt pénteken a Fidesz- és a KDNP-frakció egy emberként törvényjavaslatot nyújtott be "Magyarország alaptörvényének negyedik módosítása" címmel, de az iromány "Az Alkotmánybíróság megalázása és a rajta vett boszszú" címet is viselhetné, sőt, a szükségtelen álszemérmességet félretéve "Az Alkotmánybíróság szopjon le" címet is, de leginkább talán mégis az "Orbán Viktor mai napra rendelt ALKOTMÁNYA" cím illene hozzá.

Publicisztika

Mártonffy Marcell

Publicisztika

Útmutató

XVI. Benedek élete és műve

Egészen bizonyos, hogy a "történelmi" jelző inflációja nem fenyegeti azt az eseményt, amely 2013. február 11-én következett be a Vatikánban. Ekkor olvasta fel XVI. Benedek pápa - a katolikus egyház bíborosainak jelenlétében, egy rutinszerűen megtartott, eredeti célja szerint szentté avatási kérdésekkel foglalkozó összejövetelen - latinul megírt nyilatkozatát, amelyben bejelentette, hogy lemond hivataláról.

A filmfinanszírozás átalakításáról és Andy Vajna szerepéről

Publicisztika

Isten nem szerencsejátékos

Fontos kijelentenem: nem azért kérdőjelezem meg a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) működési rendjét, hatékonyságát, létrejöttének szükségességét, mert bármiféle ottani pályázat elutasítottja lennék. Kizárólag a saját döntésem, hogy nem adtam be ebbe az új szisztémába azt a forgatókönyvemet, amit a filmszakma költségvetési pénzei felett 2010-ig diszponáló, a kormányváltás után felszámolt Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) legutolsó döntésénél a legkiemeltebbek közé sorolt.

Berlinger Edina

Publicisztika

Elvonási tünetek - Újabb két téveszme a felsőoktatásról

Tavalyelőtt októberben, azaz akkor, amikor már készülődött a felsőoktatáson azóta végigsöprő vihar, e lapban bemutattam és cáfoltam a radikális pusztítást részben megalapozó négy téveszmét (Vödör a fejre, Magyar Narancs, 2011. október 20.). Ezek a következők voltak. 1. "Túl sok a diplomás." 2. "A tömeges felsőoktatás szükségképpen a minőség hanyatlásával jár." 3. "Az állam csak azt a képzést támogassa, amire a piac is igényt tart." 4. "A hallgatói létszám alapú finanszírozás rossz ösztönzőket gerjeszt."

Egotrip

Pete Péter: Hozzáadott érték

Egotrip

Munkaalapú gazdaság

Ha hinni lehet a magyar társadalom forradalmi átalakulását hirdető kormányzati kommunikációnak, akkor közel három éve ezt építjük. Önök észrevettek vagy éreznek ebből már valamit? Egyáltalán, mi is az, amit éreznünk kellene, mit jelent pontosan a munkaalapú gazdaság?

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Apokalipszis vagy Mennyei Jeruzsálem

Józan okoskodással is belátható, s a politikatudomány sem mond mást, mint hogy a szavazók tömegének viselkedésére adott egytényezős magyarázatok csak korlátozott érvényűek. Amikor döntünk egy kormány, egy párt vagy pártvezér mellett vagy ellen, a rezsitől a tandíjig, a zászlótól a világnézetig, a nagypapa háborús élményeitől a személyes részvételből kinövő lojalitásig rengeteg indítóokot veszünk figyelembe, persze nem föltétlenül apránként mérlegelve.

Belpol

Belpol

"Ami most történt, az egy pótkötet" Interjú Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral

Maruzsa Zoltán szerint nem tandíjalapú a jelenlegi felsőoktatási rendszer. Aki nem éri el az állami ösztöndíj ponthatárát vagy nem köt hallgatói szerződést, az önköltséget fizet. A helyettes államtitkár biztos benne, hogy minden hallgató után megkapják a szükséges pénzt az egyetemek, azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy egyes szakokat kevesebb helyen lehet majd felvenni.

Belpol

Ki jön a kertecskémbe? - Kisbirtokok hivatali nyilvántartása

Kellemetlen meglepetés érhet kétszázezer ingatlantulajdonost tavasszal, amikor büntetési határozatot postáz nekik a területi földhivatal. Nem lesz olcsó mulatság: birtokuk aranykorona-értékének ezerszeresét kell majd befizetni, plusz az elmulasztott regisztráció hivatali illetékét, helyrajzi számonként, illetve használónként hatezer forintot.

Belpol

Az olcsó államért - Temetői fennforgások

Alaptalanul vélte lapunk forrásának, ezért azonnali hatállyal elbocsátotta egyik munkavállalóját a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. Így most ő az egyetlen felelőse annak, hogy a társaság több tízezer forintos kedvezményes temetéseket biztosított "kiemelt" ügyfeleinek. A BTI szerint nem történt szabálytalanság.

Külpol

Külpol

A régi mederben - EU-költségvetés

Rosszul tudja a magyar miniszterelnök: a múlt csütörtök-pénteki EU-csúcson nem osztottak sem ezüst-, sem bármilyen más érmet. Viszont, hogy senkinek ne kelljen hazatérve szégyenkeznie, mindenki úgy érezheti, hogy a kompromisszumkészségéért kapott egy elismerő kézszorítást.

Külpol

Mindenkinek áll - A Székelyzászló-ügy

Egyre élesebbé válik az úgynevezett székely zászló körüli konfliktus Romániában, valamint Románia és Magyarország között - minél mélyebb a nézeteltérés, annál több szereplőnek érdeke, hogy bekerüljön a köztudatba ez a szimbólum. Nemcsak magyaroknak, románoknak is.

Film

DVD

Film

Képtelen kampány

E film Cam Brady veterán képviselő és Marty Huggins, a turisztikai központ kissé esetlen igazgatója választási csatározásáról szól. A tét Észak-Karolina helye a törvényhozásban.

Interjú

Film

Seherezádé abszurd sztorijai

Miguel Gomes filmrendező

Tabu című filmjével a filmkritikusból lett filmrendező nemcsak bejutott a tavalyi berlini filmfesztiválra, a Berlinaléra, de hajdani kollégái, a filmkritikusok díját is elhozta. Miguel Gomes alkotása a Latin-amerikai Filmnapokon debütál - a portugál filmessel ez alkalomból beszélgettünk.

Tévésorozat

Film

Vadászok a kertedben

Homeland - A belső ellenség

Mostanában kevés szó esik róla, pedig nyugodt szívvel kijelenthető, hogy Joel Surnow és Robert Cochran 2001 és 2010 között 8 évadot megért szériája, a 24 volt az elmúlt évtized egyik legfontosabb televíziós programja.

Zene

Zene

Sickratman: A nagy Én

Magyarországon tulajdonképpen nem nagyon van igazi nem náci protestzene - habár a jó zene önmagában is protest az uniformizáltsággal, a színtelenséggel szemben. Szóval, nem nagyon írnak szórakoztató, mégis kemény és aktuális protestszövegeket. Persze a Sickratman-szövegek sem egészen ilyenek, legalábbis a hagyományos értelemben nem.

Paizs Miklós, Sickratman zenész, előadó

Zene

"A zavarba ejtés nagyon fontos"

Interjú

Perelték már be dalszövege miatt, írt könyvet és operalibrettót, játszik a Korai Örömben és egyedi színdarabokban. Nemrég kiadta második nagylemezét: A nagy Én kapcsán a közbeszéd durvulásáról, az irónia fontosságáról és arról is beszélgettünk, hogy Mozart kifejezetten szeretett vulgáris lenni.

Interjú

Zene

"Vágjuk ketté az országot"

Kondor Ádám zeneszerző

Bach egyik szólóhegedűre írt szonátája concertóként szerepel a februári koncertnaptárban. A műfajváltásért felelős zeneszerzőt Thaiföldön értük utol. Azt mondja: arrafelé folyamatosan javul a helyzet, nálunk meg egyre romlik.

Könyv

Könyv

Élére állítva - Marno János: Kairos

A kötetkompozíció tökéletes, rendben-fegyelemben sorakoznak az összehúzott szonett egyenruhájába bújtatott versek, és vonulnak az agonisztikus szellemi csatatérre, ahol aztán kitör a csetepaté, s ha a végén elül a küzdelem, a kérdések maradnak talpon, amelyek újabb ülésekre, azaz versírásra és -olvasásra szólítanak fel - ahogy az utolsó enigmában áll: "a mélység kérdésének" ismételt, rázós fölvetésére.

Színház

Színház

És most hová?

Moliére: Dandin György

Amikor Moliére "egytulajdonságú" darabjairól beszélünk (A fösvény, Képzelt beteg, Az úrhatnám polgár, de a zseniális Tartuffe is, és még sok más tartozik ide), a Dandin Györgyöt, a rangkórság komédiáját rendre kifelejtjük a sorból, pedig némi rendezői szabadossággal ez is tud "gumiból" lenni.

Interaktív

Hol lesz majd lakóhelyünk

Interaktív

RTL-Klub - Házon kívül

Az RTL Klub műsorkínálata nem bővelkedik politikai és közéleti magazinokban, az is lehet, hogy az egyedüli a Házon kívül.

Képzőművészet
Tudomány

Genetika és őstörténet

Tudomány

Apánkra ütünk?

Mind több meghökkentőnek tűnő történeti genetikai felfedezésről adnak hírt a lapok: bár a publikált eredmények jó része korántsem eget rengető s az interpretálásuk is hagy némi kívánnivalót maga után, kétségtelen, hogy egy új diszciplína első lépéseinek lehetünk tanúi.

Tudomány

A lítium bosszúja - Boeing 787, az álomrepülő

A korszakalkotónak beharangozott repülőgépet, a Boeing 787 Dreamlinert sorozatos műszaki hibák miatt alig egy év után parancsolták vissza a földre az USA és az üzemeltető országok légügyi hatóságai. 33 éve nem fordult elő hasonló eset.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Gombócnyalóka

Számos országban, ahol megfordultam, nyoma sincs a máknak. Legalábbis olyan mennyiségben és abban a formájában, ahogy mi használjuk. Szép csendben el vagyunk hát kényeztetve a sok mákos süteménnyel, máktortával és mákos tésztával.

Ételhordó