Lemez

The Avalanches: We Will Always Love You

  • - minek -
  • 2020.12.16 21:00

Zene

Húsz évvel ezelőtt egy szellemes, friss erőtől és ötletektől duzzadó album köszöntötte az új évezredet: az aranykezű melbourne-i hangkovácsok barkácsolta Since I Left You a hangminták kreatív reciklálását ünnepelte, kivételes muzikalitással és kompozíciós érzékkel.

Robbie Chater és Darren Seltmann alkotói duója felbomlott, mivel Seltmann 2006-ban távozott, ám a helyére lépett Tony Di Blasival készült második The Avanlanches-album, a Wildflower csak 2016-ban jelent meg. Ehhez képest a mostani harmadikra csak négy és fél évet kellett várni, s az új zeneanyag minden perce megéri az árát. Nem is csak arról van szó, hogy 25 számot zsúfoltak a korunkban különösen terjedelmesnek számító műsoridőbe, és ehhez mérten töményen adagolták az ötleteket és a több száz hangmintát, ennek dacára sokkal kevésbé a sampler a domináns hangszer. A hagyományoknak megfelelően Chatert és Di Blasit ezúttal sem kínozta az alkotói magány. Többek között Blood Oranges, Tricky, Nenneh Cherry, Jamie xx, Perry Farrell, MGMT, Johnny Marr és a régóta Sanandra Maitreya-ként alkotó Terence Trent D’Arby is felsorakozik (mind-mind személyesen és nem hangmintaként!) a sokszínű, néha határozottan elektronikus tánczene-orientált albumon. A nagyívű dalcsokrot mindenekelőtt egy kozmikus szerelem ihlette, a NASA nevezetes Voyager aranylemezeit összerakó Ann Druyan és a csillagász Carl Sagan közötti örök románc, amihez most a fél poptörténet húzza a talpalávalót.

Modular, 2020

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk