utcai performansz - Te szemét!

  • - sisso -
  • 2008.09.11 00:00

Zene

Egy feketébe, illetve Bodnár Enikő pillepalack-kollekcióiba öltözött tánckommandó (Dózsa Ákos, Szász Dániel, Góbi Rita, Gőz István, Vadas Zsófia Tamara), egy érző kukainstalláció, egy élő szemetesként is funkcionáló bulvár szatír (Kövesdi László), valamint nagy mennyiségű, művészien elrendezett szemét. Nagyjából enynyi Szabó Réka társulata, a Tünet Együttes új, utcaszínházi produkciójának a szereplőgárdája.

Egy feketébe, illetve Bodnár Enikõ pillepalack-kollekcióiba öltözött tánckommandó (Dózsa Ákos, Szász Dániel, Góbi Rita, Gõz István, Vadas Zsófia Tamara), egy érzõ kukainstalláció, egy élõ szemetesként is funkcionáló bulvár szatír (Kövesdi László), valamint nagy mennyiségû, mûvészien elrendezett szemét. Nagyjából enynyi Szabó Réka társulata, a Tünet Együttes új, utcaszínházi produkciójának a szereplõgárdája. Nagyon viccesek a hangosbemondóban kikiáltott álpropaganda-szövegek, miközben pontos a koreográfia, filozofikus a tartalom, és meggyõzõdésbõl nyomják az antiglobalista kortárs táncot. Nincs nézõ, aki ne fogadkozna magában, hogy holnap aztán végre elgyalogol a szelektív gyûjtõig a lakótelepen. Mûanyag szemeteszsákok kelnek életre, kúszik a hulladék és beszól, lapos ásványvizespalackok küzdenek az újrahasznosításért, ami esetükben ugye maga a reinkarnáció. Rockzenére (Barna Balázs-mix) bomlik a melléktermék, szinkrontáncot jár a selejt, élõlények nyújtóznak a tengernyi szemét alól. A pazarló csomagolástechnikára koncentráló szellemes elõadás alatt csodálkozó járókelõk suhannak át, egy illuminált hajléktalan ünnepel, néhány helyeslõen bólogató anyuka odafordítja a gyermeke fejét, a globális felmelegedés megszállottjai halleluját zengnek, a nyugdíjasok pedig egyszerûen csak örülnek, hogy végre történik valami, ami nem túl hangos, és még el is söprik a szemetet a fiatalok maguk után. A Trafó tizedik születésnapja alkalmából felújított és a Móricz Zsigmond körtéri tömegközlekedési és mentális felfordulásban elõadott "szabadtéri nagytakarítás és szennyesztrád" telibe talált. Eredetileg a Merlin Energia projekt felkérésére készült, de csak egy elõadás született belõle annak idején. Most figyelemfelkeltõ akciósorozatként él tovább, bizonyságul arra, hogy a társadalmi felelõsségvállalásra való biztatás egyik leghatékonyabb eszköze a mûvészet.

Budapest, Móricz Zsigmond körtér, szeptember 3.

**** és fél

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.