Webfilm - Mi az ihlet? - Versmob 0411

  • Sárossi Bogáta
  • 2011. április 14.

Zene

Mindenképpen jobb, ha húszéves egyetemisták mondják, hogy "a vers vagány", mint ha "a fölnőttek" akarnák rákényszeríteni a fiatalságra a fennköltészetet. Ezekben a fiatalokban pedig nagyon nagy a lendület: két filmet is forgattak, egy dokut és egy fikciós kisjátékfilmet.

Mindenképpen jobb, ha húszéves egyetemisták mondják, hogy "a vers vagány", mint ha "a fölnőttek" akarnák rákényszeríteni a fiatalságra a fennköltészetet. Ezekben a fiatalokban pedig nagyon nagy a lendület: két filmet is forgattak, egy dokut és egy fikciós kisjátékfilmet.

Rögtön a doku legelején bejelentik, miről lesz szó: "költészetről, a versről, írásról, hol van ennek a helye 2011-ben, vagy az értelme, vagy a hangsúlya. Minek? És kinek?" 44 költőt szólaltatnak meg, gondosan ügyelve a széles merítésre, vannak itt nők és férfiak, fiatal költők, középgenerációsok és a nagy öregek, hétköznapi nyelven és klasszikus formákban megnyilvánulók, alanyi költők és verses regények szerzői, de dalszövegírók és rapperek is, kevéssé ismertek és igazi sztárok. Annyira sokan vannak, hogy nyugodtan ki is hagyhatták volna az interjúalanyok felét. Vagy legalább azokat az önreflexív jeleneteket, amelyekben azt fejtegetik, hogy talán nem tökéletes, amit csinálnak, de ők legalább megcsinálják, szemben azokkal, akik nem. Miközben a húszévesek véghetetlen öntudatával odanyilatkozzák, hogy: "Csak mi vagyunk abban a helyzetben, hogy meg tudjuk ezt csinálni, mert mi vagyunk függetlenek, érted? Csak mi viseljük ezt úgy a szívünkön, hogy nem azt nézzük, hogyan teszek az asztalra kenyeret ebből."

Persze semmi gond ezzel, a jó ügy érdekében rágják a szánkba, mennyire jó fejek is ők - a költészetnek toboroznak híveket. Csakhogy a térítői attitűd nem garantálja, hogy a lelkesedés a nézőkre is átragad. S nem biztos, hogy elég, ha kiteszünk egy költészetet magasztaló filmet a netre, hogy mindenkinek letölthető közkincs legyen. Nem ártana az üzenet közvetítéséhez némi transzformáció, formai extravagancia sem. Mert sajna a huszadik perc után kezd kissé unalmassá válni, hogy nézzük a beszélő fejeket, a háttérben a dolgozószoba, könyvespolcok, néha egy konyha vagy kocsma, s még további húsz perc hátra van. A költők persze vicceseket is mondanak meg érdekeseket, de azért alapjában véve csak-csak önvallomások ezek, néha kis eltérésekkel ismétlődnek is, s néha kicsit banálisak. De hát mit lehet felelni olyan kérdésekre, mint: "Hogyan születik egy vers?", vagy "Mi az ihlet?", esetleg "A versnek van olyan, hogy küldetése?".

Például azt, hogy: "A költészetnek nagyon nagy ereje van. A legnagyobb mágia." És "Miben rejlik ez a mágia?" "Hát, ez az a titok, amit én eddig nem tudtam megfejteni... pont azért jó, hogy nem tudom megfejteni, mert ezáltal valahogy örök." Jaj!

Mindemellett persze jó nézni ezt a filmet, pont ezért, mert egy csokorba gyűjtve szólalnak meg benne kedvenc költőink, és kíváncsivá tesz azokra, akiket nem ismertünk eddig. De ne fűzzünk hozzá túl sok reményt, hogy bárki, aki eddig nem olvasott verseket, pont e film miatt kap majd kedvet hozzá.

Sajnos a kisjátékfilm sem sikerült igazán költőire. Itt egy narrátor mondja be a legelején, hogy miről szól a film: "Ez a történet arról tanúskodik, amiről szó és betű képtelen. A vers keletkezésének csodájáról." Két tiszta tekintetű, lánglelkű költő indul temetni egy harmadikat. A virrasztás éjszakáján egyikük a kocsmában cigarettapapírra és söralátétre írja enigmatikus verseit, másikuk a fürdőkádba merül alá, s oxigénhiányos állapotban reméli megálmodni a sírnál szavalandó költemény hiányzó utolsó sorát. Később valamelyikük alteregója egy lány combjára ró verssorokat, s szó esik egy fáról, ami köré kétszer is felépítették a házat.

Vagyis szimbólumokkal tele a padlás, de a keletkezés csodáját nem éljük át.

A filmek megnézhetők a http://versmob.hu oldalon

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.