Lemez

World music: a kérdés

  • Marton László Távolodó
  • 2020.11.19 12:11

Zene

az, hogy akadnak-e lemezek, amelyek feledtetik a járványt és azt az istenverte darálót.

Nakany Kante: De Conakry a Barcelone Roppant jól jött ez az album, mert amíg hallgattam, nem jutott eszembe, hogy milyen ócska és hazug az a mindent bedaráló rendszer, amelyben élnünk, halnunk kell. Pedig tartottam tőle, amikor belelapoztam. Tizenhárom trendi portrét láthattam benne Kantéról, ami sok egy érző kebelnek, és most nem az övére gondoltam. És egy sem volt köztük, amikor a zenekara körében…

Ami a szemnek szólt, az pontosan úgy festett, mint a menő popdívák cuccai, és ez nem szokott bejönni a világzenében. Még egy olyan énekesnőnél sem, aki hátat fordított Guineának, és Barcelonába költözött, ahol senki sem feszegette, hogy nem a zenészek kasztjába született. Ezzel szemben egy olyan vibráló zenei kohóban bizonyíthatott, ahol nem rúghatott volna labdába a kóser nyugat-afrikai tradícióval.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk