Lemez

World music: azt kell

Zene

mondanom, hogy az alábbi lemezek majd kicsordulnak a kivándorlóktól. Épp ezért szeretjük.

Tori Sparks: El Mar Azért azt nem gondoltam volna, hogy vénségemre egy fúziós flamencoalbum lesz a kedvencem… Kerülgettem is eleget, mielőtt belekóstoltam. Aztán meg csak lestem.

Tori Sparks Tennesseeben született 1983-ban, és az első négy albumán folkos-rockos bluest énekelt, míg Barcelonába nem költözött 2011-ben. Ott kattant rá a flamencóra, s jött össze a Calamento nevű trióval. Az a társaság mindig is arról volt híres, hogy belefért a rock, a dzsessz és mindenféle etnikus zene, már csak egy karcos hangú bluesénekesnő kellett a palettájukra. És viszont.

false

Előbb Tori régebbi számait mosták át a flamenco szűrőjén, aztán újak is születtek, de ami a lényeg, olyan feldolgozásokat készítettek, hogy rögtön el kelljen ájulni. Leonard Cohent, Eric Satie-t, Roy Orbisont, tradicionális spanyol és mexikói dalokat, nagyon sok merészséggel, személyességgel, és még annál is több invencióval.

Szóval, ez egy „kívánatos” lemez, sőt egészen rendkívüli. Egyszerre folk, rock, blues és flamenco, valami furcsa és ellenállhatatlan szövedék. Ez is, az is, ahogy még soha. Elmulaszthatatlan felfedeznivaló! (Glass Mountain Records, 2015)

 

 

 

 

Totó La Momposina: Tambolero Kolumbia nemzeti zenéje, a cumbia eredetileg dobzene volt, azt a rítust kísérve, melyben egy afrikai férfi fejezte ki hódolatát egy indián nő iránt. Történt ugyanis, hogy a spanyoloknak Kolumbiában nem sikerült kiirtaniuk az indiánokat, akik aztán előbb-utóbb egybekeltek az őserdőkbe menekülő rabszolgákkal. Később persze számos befolyás formálta ezt a hagyományt, Totó legsikeresebb albumai (a Carmelina és a Pacantó) sem ragaszkodtak a falusi rootsformához, inkább magukba szippantották a kubai tánczenék eksztatikus elemeit.

A Tambolero sem tetőtől talpig hardcore, de rezeseket nem hallhatunk rajta, az afrikai és indián ütőhangszerek mellett csak egy-két gitár, bőgő és furulya rúghatott labdába. Elsőre akár „soványnak” is tűnhet, de az csak csalfa látszat, valójában nagyon is kerek a sztori. Olyannyira, hogy repeta kellett belőle.

false

A Tambolero ugyanis Totó 1993-as La Candela Viva című albumának a rekonstrukciója. Néhány évvel ezelőtt a Real World stúdiójában ásták ki a felvételeit, húsz dalt negyven nekifutásban. Itt-ott persze belenyúltak, kiegészítették, átkeverték, és mindennek az lett a vége, hogy momentán ez a korong vezeti az európai világzenei rádiósok (www.wmce.de) listáját. Ráadásul nem csak Totó elképesztő hangját hallhatjuk, de azt is, ahogy táncol. (Real World Records, 2015)

 

 

 

 

Lura: Herança A Portugáliában született, de zöld-foki gyökerű Lura mindig is úszóedző akart lenni, csak nem hagyták szegényt. Tizenhét éves volt, és azt sem tudta, hogy mi fán terem az ének, amikor egy Juka nevű afropopsztár rávette, hogy énekeljen egy duettet vele. Ezzel aztán lőttek a sportos karriernek, a továbbiakban „mindenféle” Cesária Évorával, Tito Parisszal és Bongával kellett közösködnie. És akkor a szólólemezeit még nem említettük, pedig egyik-másik, mint a 2004-es Di Korpu Ku Alma egészen komoly nemzetközi visszhangra talált. Mondhatni, Lura lett a „zöld-foki jövő”.

false

Azóta más időket élünk, a jövőből jelen lett, Lura pedig Herança címmel újra egy kiváló anyaggal rukkolt elő. Szerencsére nem pályázik vele „az új Cesária Évora” címre, sőt úgy istenigazából a morna sem izgatja. A zöld-foki irányzatok közül inkább a diatonikus harmonikával diktált pörgős-tempós funana az ő terepe, akkor az igazi, amikor ropni kell, vagyis amikor a szigetekről nem az elvágyódás melankóliája jut az eszünkbe. (Lusafrica, 2015)

 

 

 

 

Lila Downs: Balas y Chocolate Lila Downs egy mixtec indián asszony és egy minnesotai művészettörténész házasságából született, Oaxana és Los Angeles között ingázva nőtt fel. Idegenként méregették mindenütt. Aztán tizenhat évesen – amikor meghalt az édesapja – úgy döntött, hogy gyökeret ereszt Mexikóban. Akkor kezdett énekelni, így figyelt fel rá a New Jerseyből arra vetődő szaxofonos, Paul Cohen. Hamarosan össze is házasodtak, kezdődhetett az ingázás elölről… Mindeközben millió zenei befolyás is érte, a mexikói cumbia, ranchera és boleró mellett latin pop, blues, rock, reggae és hiphop – azt mutatva, hogy Lila a határterületeken a legotthonosabb. Más kérdés, hogy Border című 2001-es remekét azoknak a mexikói kivándorlóknak ajánlotta, akik az „ígéret földjére” tartva lelték a halálukat a határon.

Halálfronton amúgy a Balas y Chocolate is remekül áll, sőt konkrétan a „holtak napja” inspirálta. Olyankor kimennek a mexikóiak a temetőbe, és csapnak egy jó bulit, hadd mulassanak a halottak is. Zene, tánc, tombola.

false

És ez nem vicc, annyira nem, hogy két évvel ezelőtt Lila férjét „halálra ítélte” az orvosa, szóval el kellett gondolkodni… De mellé lőtt a doki, így a személyes vizekről Lila visszaevezhetett ahhoz a sokkhoz, ami mindennapos a mexikói társadalomban. De lényeg a lényeg: a Balas y Chocolate olyan pompásra sikeredett, mintha Lila legjobbja, de legalábbis „best of”-ja lenne. Azzal a „megszorítással”, hogy a mexikói folk ezúttal veretesebbnek hangzik, mint a korábbi dolgain, meg azzal a többlettel, hogy Lila két pasival (Juan Gabriel, Juanes) is duettezik közben. (SONY, 2015)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.