mi a kotta?

Zongorista bilincsben

  • mi a kotta
  • 2023. február 8.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/6. hétre

„Formális nyilatkozatról, miszerint szigorúan úgy játszom a művét, ahogy le van írva, szó sem lehet. Egyetlen magát tisztelő művész sem fogadna el ilyen feltételt. Minden zongorista végez kisebb-nagyobb módosításokat (…). Ön méltatlankodva ironizál rajtam, amiért rivaldafényben akarok lenni. Hiszen, cher Maître, jól mondja: éppen ezért írattam önnel zongoraversenyt! Csakugyan rivaldafényben akarok lenni, mi más célom is lehetne?”

Az osztrák zongoraművész, Paul Wittgenstein – a híres filozófus bátyja – írt ekképp Maurice Ravelnek, miután összekülönböztek a kottahűség kérdésében. Wittgensteinnek, aki alig egy évvel karrierje kezdete után elveszítette fél karját a galíciai csatában, tucatnyi komponista írt balkezes darabot, s bár ő kizárólagos jogot kért az előadásukra, nem mindegyikért volt hálás. Prokofjev IV. zongoraversenyére azt mondta, nem érti, nem is játszotta el soha, Hindemithét úgy elsuvasztotta, hogy csak nyolcvan évvel később került elő. 1930-ban Ravellel is összerúgta a patkót: „Az előadóművészek nem lehetnek rabszolgák” – panaszolta. De, azok, felelt a francia. Akkor még talán nem volt igaza, az idő azonban neki dolgozott: a kotta szentsége csak erősebb dogma lett a modern korban.

A D-dúr zongoraverseny bal kézre is elhangzik Louis Langrée karmester és a Fesztiválzenekar három koncertjén. A szólista a hatvan­éves Jean-Efflam Bavouzet lesz, a két további műsorszám a Lúdanyó meséi, valamint Saint-Saëns Orgonaszimfóniája (Müpa, február 10. és 11., háromnegyed nyolc; február 12., fél négy). Bőséges a kínálat ezen a pénteken. Három fiatal magyar zeneszerző, Balogh Máté, Sándor László és Tornyai Péter darabjai hangoznak el a BMC könyvtárában (február 10., hat óra), a koncerttermében pedig a Kodály Kórus ad hangversenyt amerikai, magyar és izlandi szerzők műveiből (hét óra). A Zeneakadémián a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játszik, Vashegyi György Schumannt, Mahlert és Brahmsot vezényel. A Gyermekgyászdalok Christian Immler baritonján, a B-dúr zongoraverseny Berecz Mihály zongoraszólójával csendül fel (február 10., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk