A szerk.

A Kisgazda csillagkép

A szerk.

Csüggesztő májusa volt a magyarországi ellenzéknek, illetve hát emberek azon csoportozatának, akiket munkaköri leírásuk szerint annak vagyunk kénytelenek tekinteni. Kezdjük a kisebb halakkal.

Pálinkás József, még mielőtt a nagy kavarodásban bárki kilophatta volna alóla, feloszlatta Új Világ névre hallgató Néppártját, körülbelül azzal szinkronban, hogy Márki-Zay Péter bejelentette, párttá kívánja transzformálni a Mozgalmat, esetleg a Köröket. A Néppárt, a Mozgalom és a Körök (Mindenki Magyarországa, ill. Kossuth, a gyengébb emlékezetű olvasók kedvéért) közös jellemzője nem is annyira a valós méreteik, társadalmi beágyazódottságuk és a nevük közti ordító ellentét, hanem az, hogy egyáltalán nem is léteztek. Márki-Zay mellől pártalapítási késztetéseinek hírére azon nyomban lefalcolt kevés korábbi szövetségese, akiknek vagy volt közük a Mozgalomhoz, vagy nem volt. Az egyikük, Kész Zoltán kisvártatva azt a százmillió forintnyi közadományt kezdte keresni Márki-Zayon, amit az április 3-án megboldogult ellenzéki pártszövetség nevében gyűjtött a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Márki-Zay nem is tagadta, hogy az összeg, vagy annak valamely része létezik, de határozottan leszögezte, hogy az az övé, nem ad belőle senkinek, hisz azt ő kapta arra, hogy megbuktassa Orbánt, és épp ezt teszi. Ezért alapít pártot!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.