A szerk.

Menjen haza nyugodtan

A szerk.

Van, amikor egy pár- vagy családi kapcsolatban látszólag semmi előjele nincs a tragédiának; vagy ha van is, az a laikus környezet számára érzékelhetetlen. Ilyenkor különösen sokkol mindenkit a szörnyűség; mint például 2020 februárjában, amikor Tatabánya kertvárosi övezetében a mérnök apa vasrúddal agyonverte 7 és 9 éves fiait, majd magával is végzett. Senki nem értett semmit, az ismerősök példás családi életről, a családtagok egymás iránti szeretetről beszéltek, és csak találgatások voltak arról, hogy mi indította a férfit brutális tettére.

Vannak esetek – és többségében ilyen esetek vannak –, amikor még a laikus környezet számára is egyértelmű a helyzet robbanásveszélyes volta, és mindenki tudja, hogy csak a hatósági közbeavatkozás segíthet. 2019 de­cemberében a börtönből frissen szabadult apa először vitte láthatásra gyerekeit. Az alkoholizáló, és emiatt a családjával folyamatosan veszekedő és bántalmazó férfit azért ítélték el, mert alvó feleségét többször is fejbe verte kalapáccsal. A bíróság a gyerekektől nem tiltotta el, így szabályos körülmények között mehettek el Győrbe apjukkal, aki hármójuk közül megölte a 13 éves lányát és a 10 éves fiát. Még érthetetlenebb az, hogy a családirtó terveiről előzetesen nyíltan is beszélő, a „valamire készülés” minden előzetes jelét produkáló dunakeszi férfi ugyancsak gond nélkül vihette láthatásra a gyerekét 2021 szeptemberében, majd miután késve visszavitte volt párjához, vadászpuskával gyilkolta meg 7 éves fiát, a gyerek anyját és nagyanyját, s ezek után fejbe lőtte magát is.

Az pedig fölfoghatatlan, hogy miért kellett meghalni annak a tizenéves testvérpárnak, akik szűk két hete, május 20-án mentek Aszódra apjukhoz, aki feltehetően még aznap éjjel végzett velük – a 14 és 16 éves lányokat az első hírek szerint álmukban verte agyon baltával. Az apa ezek után öngyilkosságot kísérelt meg, de a vonatnak rohanást túlélte (jelenleg is kórházban fekszik életveszélyes állapotban).

A gyilkosságot egy hét múltán fedezték fel, amikor szomszédok bejelentést tettek a lakásból áradó szag miatt. Részint ezen információ miatt a közösségi médiában önjelölt igazság­osztók estek az anyának, hogy egyrészt megéri a pénzét, ha csak egy hét után jutottak eszébe a gyerekei, másrészt a „felelőtlenségéért” szidták, amiért elengedte a lányokat apjukhoz. A szerencsétlen asszony ezek után fordult a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene (NTRTE) nevű csoporthoz, amely a Facebook- oldalán alapvető információkat osztott meg a történtekről.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk