A szerk.

A kordon záródik

A szerk.

Minek ment oda? Mármint Pekingbe Orbán? Ő kapaszkodott, hogy mehessen? A kézszorítás Hszi Csin-pinggel lett volna a látogatás célja, meg a gyárlátogatások, a Huaweinél, a Kínai Nemzeti Bankban vagy a BYD autógyártónál tett vizit?

Merthogy ezeket próbálta a magyar kormánypropaganda hősi magasságokba felhúzni, jóllehet semmire sem kötelező szándéknyilatkozatokon kívül más, lényegi eredményük egyelőre nincsen. Ezért kellett szembe menni Magyarország összes szövetségesével, kesztyűt dobni nekik? Azért, hogy a misszió esetleges eredményessége esetén még több súlyosan környezetszennyező, súlyosan kizsákmányoló kínai üzem települjön Magyarországra, és még több pénzzel tartozzunk Kínának?

Aztán jött az a kis filmrészlet, amelyet az orosz elnök propagandistái voltak szívesek közszemlére tenni, és amelyen a magyar kormányfő, miközben Putyin monoton hangon beszél hozzá, pánikba esve babrálja a jegyzetfüzetét, nyakkendőjét, egyéb ruházatát, öntöltő tollát. Az etűd láttán felmerülhet, hogy épp ellenkezőleg, nem ő kapaszkodott, hanem hívták, és úgy hívták, hogy azt nem lehetett visszautasítani. És lehet, hogy épp azért hívták – azért rendelte a színe elé Putyin –, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk