A szerk.

A látó ember

A szerk.

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

Konkrétan talán a családtámogatások határon túli kiterjesztését kilátásba helyező jó hírt tekinthetjük ennek, és erős a gyanúnk, hogy ez, kost was kost, csak a kezdet, és a parlamenti többség, még ha egyelőre nem is tud erről, öles léptekkel halad a határon túli egyéni választókerületek rendszerbe állításának irányába. (Amint azzal pár hete Hadházy Ákos már volt szíves rémisztgetni a közönséget.) Az, hogy Orbán előbb-utóbb visszaszól a Tusk-kormánynak – amely, tény, ami tény, a barátság kevés gesztusát mutatta Orbán felé –, ugyancsak várható volt, legfeljebb a viszontsértegetés metapolitikai dimenziója kelthetett némi meglepetést, és ugyanez igaz Ukrajnára és az ukránokra is, akik most azt kapták meg, hogy agresszívak és követelőzők. Az ukránok agresszívan próbálnak ellenállni az orosz inváziónak! Uramisten.

De ilyesmit sem először állított Orbán; és a kormányfő újabb keletű és sajátos ruszofiliájának ismeretében nincs különösebb okunk elképedni a putyini Oroszország „hiperracionális” viselkedése előtt abszolvált kalapemelés miatt sem. Hiperracionális – ja, attól mert a Kreml 2019-ben meghirdetett, és azóta vissza sosem vont „biztonságpolitikai doktrínája” a kelet-európai NATO-tagállamok, köztük Magyarország kilépését követeli a szervezetből, miért ne lehetne „hiperracionális”? Már csak az a kérdés, hogy mit nevezünk racionálisnak, pláne hiperracionálisnak, és kinek a szempontjából.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

A beugró

Minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.

A popzene ereje

Hosszasan elmélkedhetnénk arról, hogy hol tart ma a popzene kultúraformáló ereje, van-e egyáltalán kultúraformáló ereje, vagy csak annyi szerepe van, hogy megidézzen a 2020-as éveknél izgalmasabb időket.