A szerk.

Mert élnek

A szerk.

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

Mitrája alá a jobb fülénél ügyesen beszorítva egy nemzeti színű szalvéta, vagy szimplán egy csinos ragtapasszal a jelzett hallószervén, amint épp azt fejtegeti, hogy Leonardo da Vinci nem is mondta azt, amit a magyar nép elvetemedettebb része olyan megátalkodottan neki tulajdonít. Azt tudniillik, hogy… de hát úgy is mindenki ismeri. S aki ezek után Leonardo da Vincit megvédi, az a kereszténységet védi, de főként fordítva.

Azért bocsátottuk előre a fentieket, mert ezzel véget is ért a vicces szála annak a történetnek, melyben számos szélsőjobboldali figura – a nagyoktól a kicsikig, Donald Trumptól, Elon Musktól kezdve mondjuk szegény Rob Schneiderig (Tökös csaj; Kegyenc fegyenc; Szörfös nindzsák és csupa hasonló), vagy még nála is lejjebbig, egészen a kalocsai érsekig – tette magát nevetségessé az aktuális olimpia megnyitó ceremóniája alkalmából.

Az volt ugyanis az ő bajuk, hogy láttak valami élőképet a műsorban, melyről nekik (pontosabban az első idiótának közülük) a bevezetőben megidézett reneszánsz alkotó híres munkája, a milánói bazilikában látható Az utolsó vacsora képzett meg. S ebben az élőképben drag queenek, s egyéb transzik is forogtak, s tán még valaki meztelenül is énekelt. Vallásgyalázás, keresztényüldözés – zengett fel némi gondolkodás után, de jó hangosan a kórus, mely ilyenkor mindig szokott. Magyarországon a kormány ilyesmire szakosított propagandakiadványai, illetve nevezett Archiepiscopus Colocensis.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

A beugró

Minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.

A popzene ereje

Hosszasan elmélkedhetnénk arról, hogy hol tart ma a popzene kultúraformáló ereje, van-e egyáltalán kultúraformáló ereje, vagy csak annyi szerepe van, hogy megidézzen a 2020-as éveknél izgalmasabb időket.