A szerk.

A magyar átok

A szerk.

Jelen vezércikkünk a kerítésről szól. Kérjük, vegyenek egy Kelet-Európa-térképet maguk elé. Vagy képzeljenek. Köszönjük. Kerítés alatt a továbbiakban nemcsak magát az objektumot fogjuk érteni, hanem a teljes határzárat: a kerítést védő és az illegális határátlépést kriminalizáló jogszabályokat és a zöldhatárok átjárhatatlanná tételét is.

Mi már nem építünk több kerítést, talán Szlovénia felé, de azt is csak akkor, ha Ausztria kerítést épít Szlovénia és Magyarország felé. Ha ugyanis Ausztria kerítést épít Szlovénia felé, akkor a menekültek nem fognak tudni Szlovéniából továbbmenni Ausztriába, és akkor felénk próbálnak majd jönni. Ezért kell – kellhet – a magyar kerítés a szlovén határra.

A horvátok már kapiskálják a kerítéslogikát, ezért döntöttek hétfőn úgy, hogy kerítést építenek a szerb határra. Szeptemberben, amikor mi kerítést építettünk a magyar–szerb határra, még nem kapiskálták, különösen, hogy a magyar–szerb határ légmentes lezárása után egy hónapig Magyarország még átengedte az immár nem Szerbia, hanem Horvátország felől érkező menekülőket Ausztria felé. (Mit átengedte, egyenesen szállította őket: nagyjából 200 ezer embert.) A horvát kormány azt gondolta, hogy ez így is marad, miért ne maradna így, sok gondja nincs a menekültekkel se neki, se Magyarországnak, mindenki ment olajozottan, humánusan Ausztriába, majd Németországba. Amikor mi a múlt pénteken lezártuk a horvát határt, vagyis beélesítettük a horvát kerítést, Horvátország hirtelen nagy bajban találta magát. Megállítani nem tudja a menekülőket, regisztrálni nem tudja és nem is akarja, gondoskodni róluk dettó nem, a legjobb ötlete az, hogy elszállítja őket a szlovén határra. Mi azért zártuk le a horvát határt, hogy ne jöjjön erre menekült, ha majd Szlovénia is lezárja a horvát határt, vagy ne maradjon itt, ha Ausztria a magyart. (Meg hogy megbuktassuk a horvát kormányt, de ez mellékszál.)

A szlovéneknek egyelőre fogalmuk sincs, hogy mibe keveredtek, de mindjárt ők is megértik, és akkor ők is kerítést akarnak építeni a horvát határra. Ha megépítik, akkor az összes menekült Horvátországban reked. Hacsak nem épít Horvátország is kerítést a horvát–szerb határra – de hát épp ezért épít majd kerítést Horvátország a horvát–szerb határra. Akkor viszont a szlovéneknek már nem kell kerítés a szlovén–horvát határra. De ha jobban belegondolunk, még akkor is kellhet, hiszen Szerbiából a menekültek jöhetnek kicsit délebbre, Bosznián át is. Kis kerülő, de ha nem mehetnek a horvát–szerb határ felé? Bosznián át viszont megint csak Horvátországon keresztül mehetnek Ausztriába; és mivel Horvátország nem épít kerítést a hosszú horvát–bosnyák határra, Szlovénia jobban teszi, ha csak megépíti azt a kerítést a szlovén–horvát határra. (Horvátország már csak azért sem épít kerítést a bosnyák határra, mert hová építse? A Horvát Köztársaság és a Bosznia-Hercegovina Köztársaság közti határra? És akkor válassza el kerítés a horvátországi és a boszniai horvátokat? Hercegovinát az anyaországtól? Nem inkább Bosznián belülre kéne, Bosznia-Hercegovina horvát és bosnyák kantonjainak határára? De ez mellékszál, pont annyira, amennyire mellékszál az, hogy a kerítéspolitika eszkalációja seperc alatt döntheti romba Bosznia-Hercegovinából mindazt, ami Bosznia-Hercegovinából eddig még valami csoda folytán nem dőlt teljesen romba.)

Fejtegetéseink ezen pontján annyiban módosítanánk e cikk legelső állítását, hogy abban az esetben, ha Horvátország kerítést épít a horvát–szerb határra, nekünk is HALADÉKTALANUL el kell kezdeni kerítést építeni a magyar–román határra. Mert mi van, ha a menekültek Szerbiából nem a Bosznia–Horvátország–Szlovénia–Ausztria, hanem a Románia–Magyarország–Ausztria útvonalon próbálnak majd eljutni Németországba, és az osztrákok megépítik a kerítést az osztrák–magyar határra? Ezt – a román kerítést – csak úgy tudnánk elkerülni, ha a románok kerítést építenének a román–szerb határra. Jó testcselnek tűnhet a magyar kormány részéről, hogy csak úgy tesz, mintha kerítést építene a magyar–román határra. A román erre berezel, hogy a Szerbiából érkező menekült a nyakán marad, és rögtön megépíti a kerítését a szerb határra! Akkor nekünk már nem kell a románra. Jobbra nézek, balra viszem a labdát! Vagy a lába közt. A szlovéneket is ügyesen fenyegettük hetekig a kerítéssel.

Ezt még folytathatnánk, de ennyiből is világosan látszik a kerítéspolitika dinamikája: úgy toljuk rá valakikre – egy másik országra – a menekülteket, úgy exportáljuk a humanitárius vészhelyzetet és minden egyéb gondot, hogy sose egyedül legyünk, hanem egy csoportban. Az nem baj, ha egy ilyen koalíció egy hétig vagy egy hónapig tart csak, nem gond, ha a csoport tagjai folyton változnak, a lényeg, hogy mi mindig benne legyünk. A többiek szörnyülködnek – egy darabig. Aztán ők is szögesdrót-katalógusokat kezdenek böngészni.

Térjünk most rá Ausztriára. Hogy Ausztria mennyi menekültet akar beengedni Ausztriába, az döntően attól függ, hogy Németország mennyit akar Németországba, hiszen a menekültek Ausztriából Németországba mennek. Ha Németország lezárja a határait a menekültek előtt, Ausztria is le fogja. Németország és kancellárja valahogy úgy képzelték a dolgot, hogy az uniós tagállamok az Európába érkező menekülőket olyan elvek szerint – a lélekszámot és a gazdasági teljesítőképességet figyelembe véve –, és olyan fegyelmezetten és szolidárisan osztják majd el egymás között, mint ahogy az Németországon belül, a tartományok között most is zajlik. Legyen egész Európa egy nagy Németország! Ennek az első lépése lett volna a kvótarendszer. De Európa többi állama egyelőre nem akar Németországként viselkedni, ezért lassan bedugul Németország is: a menekültek nyilvántartásba vételének, ellátásának, első integrációs lépéseinek precízen szabályozott csatornái nem bírják az egymillióshoz rohamtempóban közelítő tömeget.

A kerítéssakk mindazonáltal kevés lesz ahhoz, hogy megölje a közös európai menekültpolitikát – de ne is becsüljük le a destruktivitását. Hiszen mégiscsak megoldást kínál. Ez a megoldás persze nem megoldás semmire, csak annak tűnik – de a nem létező közös uniós menekültpolitika még csak nem is tűnik semminek. A szlovák, cseh, lengyel részvételnek a magyar határőrizetben gyakorlati karhatalmi funkciója nincs, a politikai gesztus értéke viszont felbecsülhetetlen.

Orbán nemcsak kitűnően érti, de mesterien is űzi ezt a játékot. Nem csoda, hiszen ő találta fel. Igazán büszkék lehetünk rá.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?