A szerk.

A múlt terhe

A szerk.

Václav Havel, Václav Klaus, Miloš Zeman… a szakítás után létrejött Cseh Köztársaság elmúlt 30 kerek esztendejének államfői. Csupa így vagy úgy jelentős férfiú, Havel a kommunizmus, az orosz megszállás elleni küzdelem mítoszi hőse, a demokrácia, a szabadság utáni vágyakozás megtestesítője – így őrzi emlékét a cseh nép, a világtörténelem, s nagyjából minden értelmes ember a Földön.

A másik kettő viszont a Cseh Köztársaság históriájának két legsötétebb figurája. A szélsőnacionalista Klaus, akivel a hasonló kaliberű Vladimír Mečiar – csak és kizárólag saját politikai érdekeik szerint – Csehszlovákia szétválását leboltolta, illetve az Oroszország, Kína és a Becherovka olthatatlan szerelmeseként hírhedtté vált Zeman. Rövid ideig egymás politikai ellenfelei voltak, aztán legkésőbb az elnöki hivatal átadás-átvétele óta egy követ fújtak (egymással és például Putyinnal), s ezt a követ a kezdetek óta cipeli az ország – néha nem is esik olyan nehezére. Ám a legújabb kori cseh történelem ismer még egy hozzájuk fogható rémalakot, s mit ad isten, a megjelenésünket követő két napon (pénteken délután 2-től este 10-ig, szombaton reggel 8-tól délután 2-ig) tartandó elnökválasztás pont őróla fog szólni. Vagyis hosszú ideje róla szól már, de azóta bizonyosan, hogy hosszan kellett találgatni, elindul-e a választáson, vagy sem. Maga körömszakadtáig tagadta, oh, jaj, dehogy miközben mindenki tudta az utcán, a kocsmákban, a sajtóban, hogy de bizony…

Andrej Babišnak kétségkívül jól indult a hete. Hétfőn a bíróság felmentette a hosszú évek óta húzódó Gólyafészek-balhé vádjai alól. (Az ügy lényege az volt, hogy vajh’ elcsatornáztak-e, vagy sem 50 millió koronányi, tehát közel egymilliárd HUF-nyi EU-s pénzt plázaépítés örvén a maestro irányába.) A felmentő ítélet ugyan nem jogerős, még lehet fellebbezni a Legfelsőbb Bíróságnál, de ennek gyakorlati jelentősége nincs. Babiš nemhogy megúszta, de jól is jött ki a dologból, hiszen akik szerint megérdemelte volna a büntetést, azok eddig is biztos ellenszavazói voltak, ellenben a bizonytalan választók nem kis része láthatja úgy, hogy most akkor rácsapták a kósersági pecsétet. (Magyar szál: Jana Nagyovát, korabeli jobbkezét is felmentették. További magyar szál: a jelenlegi jobbkeze Tünde Bartha. Még további magyar szál: Orbán Viktor gratulált Babiš felmentéséhez – ők már csak ilyenek, gratulálnak egy felmentő ítélethez. Lehet, hogy a felfüggesztetthez is gratulált volna: az a fő, hogy megúsztad.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk