A szerk.

A spirál

A szerk.

Azt meséli a Bild c. német bulvárlapnak a magyar kormányfő, hogy tavaly februárban, amikor az orosz agresszió előtt három héttel a Kremlben járt, az orosz elnök „Ukrajnával kapcsolatosan azt mondta, hogy az ukrán hadsereg nagyon erős és a Nyugat által nagyon jól felszerelt. A katonák nagyon jól képzettek. Tehát ha konfliktusra kerül sor, az egy nagyon-nagyon nehéz konfliktus lesz.

A hírhedt moszkvai vizitről, illetve az ott elhangzottakról már eddig is elég sokat megtudtunk a kormányfőtől, és mindennek az ellenkezőjét is, de ez eddig – hogy ti. Putyin az ukrán védelmi képességeket és a készülő hadművelet időtartamát latolgatta volna a társaságában –, ez nem volt meg.

Frissiben, valós időben először is arról értesültünk – a vonatkozó hivatalos MTI-közleményből – hogy az ötórás megbeszélés során a két fél számos gazdasági kérdést érintett, és nagyszerű közös terveket szőtt, orosz–magyar vegyesvállalatról, amely az ukrán–magyar határon építene konténerterminált, a Szputnyik vakcinagyár építésének felgyorsításáról, remek gázszállítási szerződésről, egyebekről. „Orbán Viktor azt is kérte, hogy Moszkva tegye lehetővé több orosz utasszállító repülőgép érkezését Magyarországra, mert jelenleg a gépek tele vannak és a kapacitás növelése esetén több orosz turista érkezhetne Magyarországra. Szintén magyar kérés, hogy Jekatyerinburgból és Kalinyingrádból is induljanak közvetlen járatok Budapestre.” Ezek – a Magyarország szempontjából utóbb rendkívül károsnak bizonyult gázüzlettől eltekintve – mind, egytől egyig sült baromságok. Esetleg épp olyan korrupt, bűnös üzelmeket takarnak, mint a gázüzlet.

Ezzel párhuzamosan és ugyancsak a kormány közlése nyomán azt is megtudtuk, hogy Orbán Viktor minden tőle telhetőt megtett a béke megőrzéséért, s ezen erőfeszítései sikerrel kecsegtetnek! A később történtek fényében állíthatjuk: vagy már a közlemény konfabulált, vagy Putyin hazudott Orbánnak, aki be is szopta, hogy Oroszország csak mókázik az ukrán–orosz határon készenlétben álló száz­ezres katonasággal. Ez utóbbit támasztja alá, hogy a moszkvai látogatás és február 24-e között az Orbán-rezsim minden egyes propagandistája arról csilingelt, hogy nem lesz itt semmilyen háború, Oroszország nem támad meg senkit, csak nyugati hisztériakeltés folyik. A leghülyébb mind közül egy Facebook-posztjában egyenesen azt írta, hogy Orbán közbenjárása segített elkerülni a háborút. Lehetséges-e, hogy Orbán direkt becsapta őket? De miért tette volna?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk