A szerk.

Aludjatok jól!

A szerk.

Napok óta abban vagyunk, hogy csendesedik a járvány, nem is járvány ez igazából, csak valami intézményi nyavalya, bár kedd délután, amikor jelen vezércikkünk íródik, épp harmadik napja emelkedik újra az aktív koronavírusos fertőzöttek száma.

Mindegy, legyünk optimisták: belátható időn belül elmúlik a veszély, beteljesedik az újranyitás, felszabadulnak az országhatárok, s jöhetnek-mehetnek újra a turisták.

De aki majd Magyarországra látogat, jobban teszi, ha vigyáz. Annál is inkább résen kell lennie, mert ha például éjszaka érkezik, akkora csend fogadja majd, hogy azt hiszi, nincs itt senki, ezek elmentek valahová, és nyitva felejtették az országot. Mert egy pissz nem sok, annyi nem fog hallatszani, ha az összes kínai gyártmányú horkolásgátlót beröffentik itt egyszerre! Mindenki úgy alszik majd, mint egy kisbaba. Mert addigra minden háztartásban lesz horkolásgátló, akár minden szobába is jut, ha valakit például a televízió előtt nyom el a buzgóság, a kedves és gyorstalpalón kiképzett hozzátartozója ott helyben rákapcsolja a ResMed Lumis 150 turbó típusú noninvazív antihorkilászt, s egyből elsimulnak a ráncok. Alszunk és aludni hagyunk, mint akiknek a legjobb rendjén megy a dolga.

A horkolásgátlók meg érkeznek szakadatlan, Szijjártó miniszter, a fürkészek és portyázók kisfőnöke nap mint nap beszámol az Országgyűlésben, hogy milyen jól működik a Peking–Budapest légihíd, 130 repülőgéppel érkeztek már felszerelések. Egyebek mellett olyan gyógyszerek is, amelyek „jó eredményeket mutatnak a koronavírusos betegek kezelésében” – jelentsen ez bármit is, nem ez a lényeg, hanem az, hogy a testvéri Kína 850 ezer ilyen orvossággal kedveskedett nekünk, ami nagy szó, mert csak három másik országnak küldenek még belőle. Horkistopot meg valószínűleg csak nekünk, mert máshonnan ilyen panaszt még nem hallottunk. Valahol a kínai tesztek tökéletesen alkalmatlan voltáról hallani (Magyarországon is előfordult ilyesmi), mások a silány kesztyűk és más hibás védőfelszerelések miatt kárhoztatják a kínai kiszállítókat. A dolog lényege az, hogy Kínából érkeznek használható és kevésbé használható, illetve használhatatlan holmik, nyilván nem mindegy, hogy milyen arányban. Eleve az is nehezen tolerálható, hogy vannak köztük alkalmatlanok, de mindezzel mára nagyjából megtanult együtt élni a világ. Egyszer véget ér a járvány, egyszer elkészülnek majd a vonatkozó elszámolások is.

Csak Magyarországra nem küld silány termékeket Kína, vagy ha küld, hát azért küldi, mert a magyar egészségügy kifejezetten olyat kért tőle. Ahogy Szijjártó fürkész hadnagy fogalmazott a parlamentben, „olyat rendelünk, amit az egészségügyi terület kér”. Márpedig a magyar egészségügy aligha kér használhatatlan vackokat, így nem is rendelünk vackokat. Kína meg hogyan is küldene ennek dacára is vackokat? Hiszen Kína a tenyerén hordozza Magyarországot, személyesen Orbán Viktort, és még a komplett keleti nyitás meg a titkosított Budapest–Belgrád vasútvonal is elfér az erős markában. Látjátok, pupákok, még a csodagyógyszerből is adott nekünk! Ne folytassuk, elértük a lényeget: az Európa-bajnok magyar járványkezelés csodafegyverét, kulcsmozzanatát: a kényszeres nagyotmondást, és rajtakapás esetén a zsigerből előtörő, átgondolatlan hazudozást.

Mi a fene történt volna, ha azt mondják a horkolásgátlóra, hogy ezt benéztük, legközelebb már nem fogjuk? Mi a fene lenne akkor, ha nem azt harsognák úton-útfélen, hogy Magyarország (személyesen Orbán Viktor) produkálta Európa legsikeresebb védekezését a vírus ellen? Attól, hogy harsogják, talán kevesebben halnak meg? Vagy megijed a járvány és elpucol? Elvesztik a következő, ugyancsak saját szabályaik szerint esedékes választásokat? Megannyi költői kérdés, melyekre nem kell válaszolni. Hiszen a magyarázat nem ezekből vagy nem pont ezekből a részletekből derül ki, mert az itt volt már közöttünk jóval a járvány vagy nemjárvány előtt is. Egyszerűen nem tehetnek másként: ez fakad Orbán Viktor csalárd hatalomgyakorlásának a természetéből. Abból, ahogy röpke tíz év alatt Mészáros Lőrinc nevére íratta az országot. Abból, ahogy röpke tíz év alatt felszámolta a demokratikus intézményrendszert. Abból, ahogy röpke pár év alatt elérte, hogy ha Európában bárhol szóba jön Magyarország neve, menten elfelhősödjenek az arcok, s ahová ő belép, ott lesüsse mindenki a tekintetét. Mindezt tényleg csak egyetlen őszinte pillanat nélkül lehet fenntartani. Miért lenne kivétel egy járvány, amelybe emberek halnak bele, embereket tesz munkanélkülivé, s beleremeg az egész világ? Itt akkor is szemrebbenés nélkül hazudnak tovább.

Figyelmébe ajánljuk