Az öreg bányájának a titka

 • A szerk.
 • 2014.09.08 17:00

A szerk.

A tegnapi meccsen az MTI lekapta az újra nyilvánosság elé lépő Orbán Győzőt. 13 éves jegyzetünket ajánljuk ennek apropóján, melyet így zártunk: „Hogy a Fejér megyei üzleti banditizmus hogyan válhatott kormányzati kérdéssé, ne tőlünk kérdezzék. Mi sem értjük, hogyan süllyedhettünk idáig.”

Atyám, te szállítsz kavicsot?

Nem szállítok, fiam.

Atyám, te szállítsz dolomitot?

Szállítok, fiam, de mert könyörögtek, csak azért, jött egy ügyvezető igazgató, elegáns nadrágja vasalásával mit sem törődve térdre esett, úgy kért rá, sírt, és a dunaújvárosi árvák könnyére esketett, hogy szállítsak dolomitot, szállítsak én.

Atyám, szállíts, ha szállítani szólít a haza. Hass, alkoss, dolomíts!

Végső soron rosszabbul is járhattunk volna, mert lehetne a magyar miniszterelnök édesapja használtautó-nepper is, és akkor például a magyar rendőrség újszerű állapotban lévő japán gépjárműveken eredhetne a bűn nyomába, vagy garázsban tartott 1986-os VW Golf Dieseleken (garantáltan első tulajdonostól). Egyébként nem tudhatjuk, hogy amikor kiderült (egy bátor újságírónő, a Magyar Hírlapnál munkálkodó Ferenczi Krisztina jóvoltából), hogy idősebb Orbán Győző valóban nem szállít kavicsot az M7-es autópálya Érd és Székesfehérvár között újjáépülő szakaszának munkálataihoz, mert a kavicsot Péter Attila nyugdíjas betéti társasága termeli ki és Molnár Csaba vállalkozó kft.-je szállítja, akkor ezt a tényt a miniszterelnök megelégedéssel nyugtázta-e. Vélhetően igen, hiszen id. Orbán formálisan eleget tett ifj. Orbán nemzetnek adott ígéretének, miszerint ifj. Orbán tisztelettel megkéri id. Orbánt, tartózkodjon az autópálya-építésekben való alvállalkozói részvételtől. És id. Orbán frankón tartózkodik is. A bányászati jogot, amit cége, a Gánt-Kő Kft. egy veszprémi kisgazda önkormányzati képviselő földjén szerzett, átadta Péter Attilának, a Gánt-Kő kereskedelmi igazgatójának, a Magyar Autópálya-építő Konzorciummal (MAK) pedig Molnár Csaba, a Femol ´97 Kft. tulajdonosa kötött szerződést.

Sajnálattal kell azonban megállapítanunk: mindez távolról sem jelenti azt, hogy a miniszterelnök betartotta volna hivatkozott ígéretét. Péter Attila, id. Orbán alkalmazottja ugyanis minden tekintetben kielégíti az üzlet világában a strómannal szemben támasztott általános követelményeket. A nyugdíjas szakember újságírói kérdésre mindössze annyi felvilágosítással volt képes szolgálni szerepére, hogy hagyják őt békiben, hisz csak az unokáit akarja segíteni; Molnár pedig, a Felcsút SC elnöke a miniszterelnök közvetlen futball-ügyi főnöke. Bár a Gánt-Kő és a Péter Attila közötti szerződést az üzleti titok homálya fedi, és nem tudjuk azt sem, hogy Molnár mennyit keres a bolton, minek következtében fogalmunk sem lehet arról, hogy a MAK jó üzletet kötött-e vele, vagy egy közelebbi bányából olcsóbban juthatott volna kavicshoz, a tranzakciót átható tejszag lengi körül.

Különösen, hogy a dunaújvárosi vasműnek szállított dolomit ügyében az Orbán & Orbán Co. még strómanok közbeiktatásával sem bajlódott. A vasgyártáshoz szükséges dolomitot id. Orbán másik cége, a Dolomit Kft. fogja szállítani a Dunaferrnek, annak ellenére, hogy a gyárnak egy másik céggel, a Mészkő és Dolomit Kft.-vel (M+D) volt erre érvényes szerződése: elvégre azt ifj. Orbán sehol nem ígérte meg, hogy id. Orbán nem szállít dolomitot sem. Hát valamit csak kell szállítania, a macska rúgja meg!

A kavics- és dolomitszállítások hátterében két Fejér megyei üzleti kör vetélkedése rajzolódik ki. Az M+D Kft.-é és az Orbán-cégeké. A konkurens üzleti vállalkozás, az M+D vezetőjének - saját bevallása szerint - halálos megfenyegetése, érvényes szerződésének felmondása, e szerződés eltüntetése, a konkurens vállalkozó által birtokolt példány megszerzésére tett kísérlet keretezte képből már csak a lefűrészelt csövű vadászpuska hiányzik; mely képet a megrendelő állami vállalat, a Dunaferr előző vezetésének máig meg nem indokolt leváltása, a zárt, meghívásos tenderek, az állami pénzekről szóló beszállítói szerződések titkossága, a környezetvédelmi hatóságok feltűnő jóindulata, azaz az állam aktív részvétele tesz még félelmetesebbé.

Az M7-es kavicsának meg a Dunaferr dolomitjának semmi köze a Fidesz - egyébként ostoba, romlott és hazug - önigazolásához, mely szerint csak radikális beavatkozással lehet megtörni a "komcsik" gazdasági és ebből fakadóan politikai befolyását, és a demokratikus alternatíva érdekében még a törvénytelenség oltárán is érdemes áldozatokat hozni. A kavicsnak és a dolomitnak csak Orbán zsebéhez van köze. Hogy a Fejér megyei üzleti banditizmus hogyan válhatott kormányzati kérdéssé, ne tőlünk kérdezzék. Mi sem értjük, hogyan süllyedhettünk idáig.

Orbán Győző Schmitt Pál és Orbán Viktor között

Orbán Győző Schmitt Pál és Orbán Viktor között

Fotó: MTI

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.