Rohanunk az ismeretlenbe

A szerk.

Vajon hogyan állhat a Simicska-fronton a küzdelem? Az utolsó hírünk a múlt hétről az, hogy a hirdetési piac gondosan belajosozott részét mégiscsak kilajosozzák – aztán vagy így lesz, vagy nem lesz így, csak a jóisten a megmondhatója.

De az már jól látszik, hogy közben, nem is túl nagy csöndben, nyílt még egy front. Az OTP pár nappal ezelőtt már úgy számolta, hogy a devizahitelesek kártalanításán 218 milliárd forintot bukik; a Csányi Sándor által egy héttel korábban emlegetett durván 140 milliárdra azért jött rá még egy kevés, mert az MNB szerint a devizahiteleseknek az árfolyamrést és az egyoldalú kamatemeléseket elmeszelő törvény miatt visszajáró pénzt visszamenőleg, havonta kell a tőketartozásból levonni. Ugyanakkor látnunk kell azt is, hogy a devizahiteles-pereknek csak az egyik tétje az, hogy végül is mennyit buknak a bankok, hogy meglesz-e az MNB által alig félreérthető igényként besóhajtott 900 milliárd, kevesebb lesz-e, több-e (ha például diszkontált árfolyamon kell majd a bankoknak a devizahiteleket forintosítani), s hogy ez a magyar gazdaságot és a magyar állam szavahihetőségét hogyan nullázza majd le. Pár oldallal beljebb aprólékosan elmagyarázzuk, hogy a magyar államot perlő bankoknak minden kinéz, csak méltányos és igazságos eljárás nem. Az árfolyamrés eltörléséről és az egyoldalú kamatemelések tisztességtelenségéről szóló törvényi szabályozás ezt körülbelül eleve lehetetlenné teszi, miközben a Fővárosi Törvényszék bírái számára még mindig maradt némi lehetőség arra, hogy a jogállamiság romjait megtartsák. De lesz-e olyan bíró, aki mer majd legalább részben nem az alperesnek igazat adni? Ezért ezeket a pereket okkal foghatjuk fel úgy is, mint az utolsó nagyjából autonómnak megmaradt hatalmi ág – a bírói – betörésére tett kísérletet.

Simicska, Csányi, a bankok, az RTL Klub, a magyar igazságszolgáltatás; és a listához nyugodtan számoljuk hozzá azokat a világban – kormányt, uniót, megfigyelőt, médiumot –, akik nem feltétlenül osztják a tusnádfürdői beszédből alig rejtetten elővilágló szimpátiát az európai hagyomány markáns részeként értelmezhető fasizm…, izé, állam- és rendpárti politikai filozófiák iránt. Meg még az aprót itthonról: a civil szervezeteket, akiket most már nem a Kehi, hanem a rendőrség kezd vegzálni, az egyetemeket, amelyek irányítását a kormány épp most vonja magához, vagy éppen a kormányváltás után az államapparátuson végigsöprő tisztogatási hullám (amúgy százszázalékosan fideszes) áldozatait… És biztos van is, akit kifelejtettünk.

Nem lesz-e ez sok egy kicsit…? Nem merészség-e ennyi mindenkibe belekötni, mit belekötni, kihívni a művház elé, és addig akarni ütni a kerítésléccel, amíg le nem fekszik a porba? Köztük a NER Lajosát, vagy Csányit, aki eddig igyekezett jó képet vágni az egészhez, még ahhoz is, amikor nagy súllyal a tyúkszemére tapostak? Kontroll alatt van-e a helyzet, vagy elborult az agy? Érett szakaszába lépett-e hazánk új, világviszonylatban is úttörő kormányzati modellje, vagy félbemaradt kísérletként vonul be hazánk történelmének féldicső lapjaira?

Azt ugye mi sem gondolhatjuk komolyan, hogy erre a kérdésre válaszolni tudunk. A kormányfő a Fidesz áprilisi győzelme óta lendületesen terjeszti ki egyeduralmát az első ciklusban még némi autonómiával bíró személyekre, intézményekre, területekre, pénzekre. És ha a nem diktatúra és a diktatúra határát nem is olyan könnyű meghúzni, előbb-utóbb a határ túloldalára fogunk érni: ez a lecsúszás természetszerűleg következik az orbáni politika logikájából. A vikidiki kezdőpontját nem is vennénk észre: csak azt, hogy már benne vagyunk, például akkor, amikor a politikai véleménynyilvánításért immár nemcsak a kormányhű média rágalmaz és hazaárulóz, de a törvény is büntet majd; vagy, ne adj’ isten, megjelennek az államilag szponzorált politikai erőszak első jelei. Ebben a kontextusban lenne a megszólítottaknak érdemes fontolóra venniük a New York Times és mások szerény javaslatát, miszerint az Európai Uniónak csökkentenie kellene a Magyarországnak folyósított uniós támogatásokat, illetve elindítania az alapszerződés 7-es cikkének megsértését vizsgáló eljárását, ami akár a szavazati jog felfüggesztéséhez is vezethet. Bár hirtelen egy diktátor sem jut az eszünkbe a történelemből, akit gazdasági szankciók vagy a külső politikai elszigetelődés buktatott meg (inkább megerősíti őket, lásd Vlagyimir Vlagyimirovics legfrissebb, majd’ 90 százalékos népszerűségi mutatóit), ez itt még nem diktatúra, amennyiben nem ölnek meg senkit, még csak börtönbe se csuknak azért, mert politikai ellenvéleményt fogalmaz meg nyilvánosan. Magyarország választópolgárainak többsége még mindig, ha csökkenő arányban is, az uniós tagság híve.
A perspektíva, hogy Magyarország – kizárólag Orbán hatalmi és ideológiai megszállottsága miatt – az unión kívül találhatja magát (amit egy ilyen embargó, az ország elszigetelése egyértelműen előrevetít), legalább élére állíthatja a dolgokat.

(Azt tudták Önök, hogy a Tanácsköztársaság hívei, majd veteránjai a proletárdiktatúrát prolidikinek becézték?)

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.