A szerk.

Banánlopási ügy

A szerk.

Ha fényes szombat este úgy tíz óra magasán átrobog az ország fővárosán húsz rendőrségi kisbusz állig felfegyverzett rendőrökkel meg egy páncélozott harci jármű bazi nagy TEK felirattal, nos, arra illik legalább annyit mondani az illetékeseknek, hogy bű vagy bá.

Az is lehet, hogy nem akkor kell mondani, amikor a sajtó – lakossági észrevételektől sarkallván – elkezdi feszegetni a dolgot. Hanem előtte. Hát, ami azt illeti, az Országos Rendőr-főkapitányság mondott is, pont annyit, hogy bű – azt is utána. Ez a bű annyiban öltött formát, hogy „a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ részvételével” intézkedést foganatosítanak egy elzárt területre »történt« illegális behatolás tárgyában, egyébként meg nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni. („Bővebb tájékoztatást nem kívánunk adni.”)

Aztán másnap délelőttre Magyarország rendőrsége rájött, hogy mégis kíván bővebb tájékoztatást adni, mert nyilván van az úgy, hogy az ember elsőre nem látja tisztán, hogy mit is kíván ő (az élettől vagy a felszolgálótól s a többi). Ezért aztán vasárnap késő délelőtt még annyit tett hozzá a korábbi közléséhez az ORFK, hogy bá. Lefordítjuk ezt is: „lopás kísérletének gyanújával” nyomoz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – ja, egy harckocsival. Átdzsal a városon talpig fegyverben egy komplett regiment, mert felmerült a lopás kísérletének a gyanúja… ennél tényleg már csak a lopás kísérletének az előkészületével lehetne keményebben meggyanúsítani az elvetemült ismeretlen tettest, de akkor nyilván felszálltak volna a Gripenek is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk