A szerk.

Egy igazán szerencsés véletlen

A szerk.

Áder János köztársasági elnök április 3-ra írta ki a 2022-es országgyűlési választás időpontját, és ugyanakkor voksolhatunk a kormány kezdeményezésére kiírt „gyermekvédelmi” népszavazáson is.

Némi rosszindulattal mondhatnánk azt is, hogy Áder kedd délutáni bejelentése puszta másodközlés, hiszen a Nemzeti Választási Iroda fabrikálta választási füzetecske (Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére), amelynek egy példányát egy civil szervezet posztolta a közösségi oldalán, nos, ugyancsak április 3-át jelölte meg a választás dátumaként. Látták nyilván a jövőt.

A sajtó kérdéseire (ugyan honnan tudják, ha az államfő a tárgyban eddig egy mukkot nem mondott) tárgyszerű választ adtak, hogy ti. a tervezetre a jogszabályokból kiszámítható legkorábbi időpont került; ám a délutáni elnöki megszólalás ismeretében ez inkább magyarázkodásnak hat. (Érettebb olvasóinknak minderről beugorhat egy 2006-os epizód, amikor Orbán Viktor bizonyult feltűnően jól értesültnek az országgyűlési választás időpontját illetően – jóval az akkori köztársasági elnök dátumhirdetése előtt.)

Biztosan a véletlenek fura összjátéka, de Áder döntése, akárhonnan nézzük is, leginkább a Fidesznek kedvez. Először is azért, mert bár az ellenzéki népszavazási kérdésekről (a kínai egyetem fővárosi campusáról és az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításáról) esetleg tartandó referendum választásnapi megrendezésére minimális esély is csak elvben volt, az április 3-i időponttal ez a lehetőség végleg elszállt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk