A szerk.

Betűje és szelleme

A szerk.

Megint győztünk. A világ legnagyobb krimiszerzői, számos magasan képzett rendőr és még több gazember, szerencsétlen flótás, bűnös lélek próbálta már kitalálni, időt, energiát nem kímélve törte rajta a fejét, de az istennek sem sikerült megalkotni a tökéletes bűntényt. S akkor most jön egy szinte névtelen magyar fiú, dr. Lévai István Zoltán Belsőmajor telepről, és láss csodát, feltalálja! A magyarok mindig győznek.

Azt nem állítjuk, hogy dr. Lévai el is követte a találmányát, mert hisz’ a magyar rendőrség épp bűncselekmény hiányában tagadta meg a nyomozást az ügyében – de hát nem pont ez a tökéletes bűntény nevű fikció kvintesszenciája? Hogy mindenki látja, mindenki tudja, hangfelvétel, fénykép is van róla, de a tettes végül mégis a nézők képébe kacag? Függöny, taps.

A mai Magyarországon persze minden kicsit máshogy van, hisz’ jelen esetben például a rendőrség kacagott a közönség (ha tetszik, a közösség) szemébe, s mutatott fügét már a nyomozásra is. Dr. Lévai, az ok nélkül feltételezett tettes éppenséggel nem kacagott, hiszen őt a nevezetes eset másnapján már mindenestül leradírozta pártja, a Fidesz a térképről – nyilván ők is bűncselekmény hiányában jártak el így. Ej, te dr. Lévai, milyen dr. Lévai, milyen fideszes vagy te bűncselekmény hiányában? Mondjál csak le azonnal választókerületi elnökségedről, párttagságodról, arcképes uszodabérletedről, hát tudsz te úszni egyáltalán bűncselekmény hiányában?

Ha bárki elfelejtette volna dr. Lévai esetét, mert hát végső soron ez lenne a cél (ti. az érintettek kétharmados többsége számára), az ne bánkódjék, volt is, lesz is még itt hasonló, s a bűncselekmény hiánya is konstansnak mondható. Dr. Lévai, a Kossuth Ferenc-telep exponense – igazságos Mátyás királyunk után szabadon: mert a Fideszben első a hagyománytisztelet! – kutyavásárt szeretett volna rendezni a XVIII. kerületben, s nemes céljára ötmillió forintot áldozott volna egy „komoly vállalkozó” zsebéből. Magyarul megkörnyékezte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik helyben aktív (vagy passzív, ezt náluk sosem lehet tudni) tagját, bizonyos Aleva Mártát, hogy befizeti a közelgő önkormányzati választásokra polgármester-jelöltnek, mert ő, István Zoltán is indulna a versenyben, s egy kutyás jelölt az ellenzéktől szedné el a szavazatokat, nagyjából annyit, amennyi neki elég is lenne, satöbbi, satöbbi. Ellenben a megszólított nemhogy hangfelvételt készített a dehogyis vesztegetési, dehogyis választási csalási, dehogyis bármilyen kísérletről, de még a sajtót is bevonta, s a bilit kiborító Válasz Online még fotókat is készített róla.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.