A szerk.

Egy rakás szerencsétlenség

A szerk.

Kis köpcös emberke, olyan mitugrászforma, piros ingpulóverben. Szaladgál, toporog a kocsik között, rázza az öklét, lökdös, taszigál mindenkit és pöröl. Fenyegetőzik, gyalázza a körülötte állókat, káromkodik ocsmányul, törve a magyart. De küzd.

Küzd sívó oroszlánként a maga roppant szerény és kínosan nemtelen eszközeivel: összefüggéstelen fröcsögéssel, rossz beszéddel, hangerővel, elkeseredett dühvel pótolva az igazát. Az igazságot. Csak ő maradt. Csak őt lehet felhívni, ha baj van. Ha egy mikrofon és két kamera formájában testet ölt a baj. Csak ő segít már, csak rá lehet számítani. Aztán őt is elviszi a rendőrség; vizsgálatot indítanak ellene garázdaságért. Hát, mivé lett a világ? Kegyelmesék eltűntek a balfenéken, a tisztelendő úr palástját nyakába kapva, a sötétség leple alatt menekül át a susnyáson, a sárban.

Endre nem erre szegődött. Nem ez lett neki ígérve, amikor szedte a sátorfáját és átjött a határon. Nem ez lett ígérve. Jó világ lett ígérve. Ez nem igazság! Ő teljesítette a részét. Teljesítette, kérdés, kétely, bármiféle elbizonytalanodás, emberség nélkül. Megtéve mindent, s még annál többet is. Nem ismert sem istent, sem embert, sem gyereket, sem tisztességet, sem törvényt, sem becsületet, csak hogy teljesíthesse a részét. És teljesítette, és ez a hála, mindenféle nyikhajok a szájukra vehetik, számonkérhetik. Ítélkezhetnek felette. Volt, amikor még a lakhelyét sem hagyhatta el, s amikor már azt hihette, hogy megszabadult, akkor szakadt rá csak igazán a gyalázat. S most itt áll megnémulva, mint egy rakás szerencsétlenség, nem szól, nem válaszol, ha kérdezik, még a védelmezőjének sem kel a védelmére. Becsülete isten tudja, hogy mikor volt, tán soha, de most már biztos, hogy vissza nem tér a büdös életben. Kegyelmesék elinaltak, a lakájaik pedig az ő fejét követelik, nem elég az ellenség, még a lakájok, a csahosok is nekiestek. Maholnap a kutyát fogják ráuszítani. Mert tette, amire szegődött.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk