A szerk.

Hátulról kettőt ér

A szerk.

Két hete az újabb korlátozások bejelentését, valamint az Alaptörvény kilencedik módosítását és a veszélyhelyzeti rendeletek kihirdetését követően a kormány az éj leple alatt előterjesztette a választási törvényre vonatkozó javaslatát.

Most kedden pedig az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége támogatta a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott azon módosító javaslatot, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit. Ez utóbbi módosítást pro forma ugyan nem a Fidesz–KDNP-frakció valamely tagja jegyzi, hanem a társutas Volner János, ám, mint azt az egyöntetű és rapid kormánypárti csatlakozás is mutatja, javaslata nem érhette fölkészületlenül a fideszeseket. (Volner a Jobbikból a Mi Hazánkon keresztül jutott el a független képviselőségig, most pedig már a jó csengésű Volner Pártot képviseli az Országházban.)

A kormány két héttel ezelőtti éjféli javaslata 27-ről 50-re emeli az országos listaállításhoz szükséges egyéni országgyűlési képviselőjelöltek számát. Volner módosítója ezt tovább srófolja: ha az Országgyűlés elfogadja, minimum 71 jelölt kellene (legalább 14 megyében és a fővárosban, az eddig szükséges 9 megye + Budapest helyett) országos lista állításához. Az indokolások (a kormányé és Volneré) szerint minderre a kamupártok visszaszorításáért van szükség, és ez az indok természetesen szemenszedett hazugság. Ahhoz ugyanis elsősorban nem a listaállítás, hanem a jelöltajánlás, valamint a kampánypénz-osztogatás szigorítása kellene – azaz törölni kellene a törvény azon pontjait, amelyek kiagyalása éppen a Fidesz bűne.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk