A szerk.

Itt vagyok én, a világ közepén

A szerk.

Orbán Viktor levelet küldött az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, amelyben kijelentette, hogy nem hajlandó tárgyalni az Oroszországgal szembeni olajembargóról a jövő heti uniós csúcson. A magyar kormányfő nem kertel: amíg az EU tételesen fel nem sorolja a Magyarországnak juttatandó anyagi támogatást – amely úgymond az orosz olajimportról leválás költségeit fedezné –, addig nincs miről beszélni. Nemrég előbb Szijjártó külügyminiszter, majd Orbán is megpendítette a beleegyezés általa kalkulált árát: 18-19 milliárd euró.

Mielőtt tovább lamentálnánk a miniszterelnök újabb szabadságharcos húzásán, ugorjunk vissza az időben néhány évet, hátha közelebb kerülünk a kormányfői homlok mögötti gomolygás megértéséhez.

Az Európai Néppártnak (EPP) 2019 elejére kezdett igencsak elege lenni a Fidesz – azaz Orbán – szemétkedéseiből, a közös elvek és politika sorozatos magyar fölrúgásából meg az EU szidalmazásából. Egyre erősebbé vált a késztetés, hogy a magyar „testvérpártot” vágják ki az Európai Parlament legerősebb frakciójából. Igaz, pro forma nem ezek miatt, még csak nem is a német, holland, belga, osztrák stb. adófizetők pénzéből származó uniós támogatások szemérmetlen, üzemszerű és rendszerszintű magyarországi lenyúlása miatt telt be a pohár. A casus belli az a hazai plakátkampány lett, amellyel Soros Györgyöt és az Európai Bizottság akkori elnökét, Jean-Claude Junckert szidalmazta a maga szokásos intellektuális színvonalán a kormánypárti agitprop. Sőt a Fidesz afféle falu bikája módjára tovább hergelt, a Néppárt frakcióvezetőjét náci-kommunista tempóval, a párt elnökének felmenőjét pedig náci kollaborációval vádolta. Utóbbi vegytiszta hazugság volt (és évek óta tudott volt, hogy az), az előbbi sima prosztóság. De ezek után a Fidesz duzzoghatott, hogy ebből a vircsaftból ő ugyan nem kér! Még hogy Orbán Viktort bárhonnan is kizárni? Nagy felhajtás közepette a Fidesz ekkor felfüggesztette tagságát az EPP-ben – amely felfüggesztésről a Néppárt már korábban döntött. Két évig még elvoltak egymással, mígnem 2021 elején a Fidesz a látszat védelmében – mielőtt tényleg kitették volna – otthagyta az EPP-t.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk