A szerk.

Jönnek a Jancsik, mennek a Jancsik

A szerk.

Hogy Kósa Lajos beköltözött a királyi televízióba, és ott egyszerre domborít a Reggelben és az Estében, azt egyfelől sajnálattal vesszük tudomásul, hisz vele kelni és vele feküdni a lidérces álmok és a csatakos ébredés miatt mégiscsak túlzás - még szerencse, hogy nincs Délután vagy Pitymallat című műsor.

Másfelől viszont pártoljuk, hisz megtalálta végre a helyét, csupa olyan figurával van a tévé tele, mint ő. És jó azért is, mert lakva ismerszik meg az ember, Kósáról pedig tudható, hogy ő a Fidesz kicsinyített mása - ilyetén hasznos információkkal szolgálhat aktuális kérdésekben.

Most például a választás átszabásának szerfelett üdvös voltát tolja reggel-este, amelynek szerinte fő fogása a regisztráció, az maga a keserű pirula, amit be kell adnia, leginkább abba az ostyába becsomagolva, mely szerint a kopogtatócédulákat viszont megszüntetnék, s helyettük elég lenne az induláshoz 200 támogató aláírása, úgy, hogy egy választópolgár akár három jelöltet is támogathat majd. Ez ám a demokrácia csúcsa! De mi most nem arról akarunk írni, hogy ez milyen szemenszedett szemfényvesztés. Azt megírjuk lejjebb. Hanem arról, hogy mit mondott még új lakóhelyén - persze szigorúan a tárgyánál maradva - a közszolgálati Kósa. Azt mondta, hogy azért is le kell cserélni az ajánlószelvényeket, mert nem védtek meg az olyan paprikajancsiktól, bohócoktól, kalandoroktól, megélhetési haszonlesőktől, mint Torgyán József.

Ez azért szép, nem?

Eszünk ágában sincsen megvédeni Torgyán Józsefet, mondtunk mi ennél különbeket is róla, ráadásul nekünk igazunk volt. Mi csupán Kósa emlékezetét szeretnénk kicsit tágítani azon irányba, melyen főnöke járt egykor - baráti húslevesebédekre Torgyán József haszonszerzésének valamelyik kies gyümölcsébe, mely ebédezéseknek aztán egy szép, közös kormányalakítás lett a vége. Akkor nem paprikajancsiztak az alvezérek, hadnagyocskák. Akkor jó volt a bohócdoktor.

S e ponton látszik meg a sűrítményben az egész, Kósában a Fidesz. Amíg kellesz a hatalom megragadásához, megtartásához, addig lehetsz akármilyen paprikajancsi, bohócdoktor, kalandor, haszonélhetési megleső, mindközönségesen csirkefogó, nekünk okés csávó vagy. Abban a pillanatban, hogy már nem kellesz, előbb be akarjuk börtönözni a fiadat, lecserélünk a kívülről támogatással is beérő Csurkára, s úgy emlékszünk rád, mint paprikajancsira, hülye lúzerre. Senki ne gondolja, hogy a Fidesz bárkiről máshogyan gondolkodna, ideértve a szavazóit is.

Orbán pártja most egyedül van hatalmon, de jöhet olyan szituáció, amikor már nem tud ellátni ennyi éhes szájat, eltartani ennyi csúcskádert, s akkor majd a jelenlegi erőitől szabadul meg hasonlóképpen, lepattintja őket, leszalámizza magáról, majd beküld a tévébe valakit, aki azt mondja az illetőre, hogy paprika vagy kukorica vagy bármilyen más Jancsi. Fidesz-káderek, legyetek hát éberek, nézzétek a Magyar Televíziót (más úgysem nézi), és a mindenkor aktuális Kósa hadnagy majd bemondja, hogy ki lesz a következő.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?