A szerk.

Két tüntetés Magyarországon

A szerk.

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Ezzel szemben a mögöttünk lévő vasárnap délutánra az ellenzéki pártok egy csoportja (a DK, a Momentum, az MSZP és Párbeszéd, mínusz LMP és Jobbik, ha van még ilyen) trombitált össze tüntetést a Parlament elé, leg­inkább azért, hogy kifejezésre juttassák szándékukat, mely szerint döntsön a nép, tudniillik a köztársasági elnök személyéről.

A demonstráción pár ezer ember jelent meg, látványosan kevesebben voltak, mint a tartalomgyártók gyermekvédő összejövetelén. A független sajtó még azt is megfigyelte, hogy a villamosforgalmat sem kellett korlátozni miattuk. Meg is lett a következménye a kiscsoportos megjelenésnek, az állampárt már hétfőn választott is magának az alsó polcról egy minden tekintetben ígéretes elnököt. Ahogy meglett a következménye a széles néptömegeket megmozdító influenszerhappeningnek is: máig sem tudunk semmit a pedofilbotrány valódi bűnöseinek kilétéről, mára sem körvonalazódik semmilyen terv arra nézvést, hogyan is lehetne elejét venni az intézményi szintű gyermekbántalmazásnak. Hacsak… Védjék meg a gyerekeket! – követelték a felszólalók, és Orbán már jelentkezett is – ő sem akar mást, még az Alaptörvényt is módosítja, úgy megvédi őket! És az új elnök is megígérte, hogy a kegyelmi ügyek eztán olyan transzparensek lesznek, mint még soha. Mintha ez nem csupán egy mellékszál lenne az évtizedes hazudozás és az örökös kiszolgáltatottság történetében. Mintha az elődjének ez lett volna a legnagyobb baja. Ígéretes rajt, semmi kétség, majdnem olyan jó, mint amikor Schmitt Pál felírta a falra, hogy „álamfő”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk