A szerk.

Ki pápább a pápánál?

A szerk.

Róma messze van. Székesfehérvártól különösen. Persze, mi nincs messze Székesfehérvártól? A kérdés ugyan költői, mégis lenne egy tippünk.

Szerencsére a fenti megállapítás nem csupán szűk földrajzi szempontok szerint értelmezhető, hanem spirituálisan is. A katolikus világ központja most valamiért messzibbnek tűnik a magyar katolikus egyház és államiság e koronázó bástyájától. A Magyar Katolikus Egyház momentán piszok messze áll a Vatikántól, s ez már csak azért sem mindegy, mert híven tükrözi országunk szélsebes távolodását Európától. S ez nem a mi megfigyelésünk (még ha meg is egyezik azzal), hanem a kedves honi katolikus egyház szíves közlése. Már ha adekvátnak fogadjuk el (s ugyan mi okunk lenne az ellenkezőjére) a mondott egyház egyik szerfelett reprezentatív figurájának minapi megnyilatkozását. Spányi Antal egyházmegyei püspök, ráadásul a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója, ilyetén kiszerelésében tehát nyugodtan titulálható minden egyes szava a Magyar Katolikus Egyház hivatalos hangjának.

A Magyar Katolikus Egyház pedig azt mondja nevezett címeres főhang messze zengő, mélybarna baritonján, hogy nem az számít, hogy ki kezdte a háborút (tudniillik azt, amelynek nyitányaként Oroszország lerohanta Ukrajnát), hanem az számít, hogy legyen inkább béke. Ne adjon senki fegyvert a védekező Ukrajnának, mert azzal csak a háborút tartja fenn (a vonatkozó szó szerinti idézeteket megtalálják a Népszavában, már azok, akiknek van gyomruk hozzá). Mert a verekedő gyerekeknél sem azt kell nézni, hogy ki adta az első pofont…

Oké, Spányi püspök a Mindenható embere, azt mondja, amit nyilván a Jóisten diktál az ő lelkinek. S ebbéli mondandójában a szentatyára sem átall hivatkozni. De álljunk csak meg egy szóra! Nem valahonnan máshonnan ismerős ez a szöveg? Biztosan az atyaisten vagy a pápa mond ilyeneket? Nem halljuk ezt nap mint nap mástól? Álságos felvetés: dehogynem. A Magyar Katolikus Egyház becses hangja ugyanis egy az egyben méltóztatta felböfögni a kormánypropagandát, Orbán Viktor péntek reggeli kinyilatkoztatásait, fullajtárjainak mindennapos papagájbeszédét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk