A szerk.

Ki pisált a malterba?

A szerk.

Megjelenésünk másnapján, pénteken Magyarországra látogat Igor Matovič, Szlovákia miniszterelnöke.

Mondjuk, a Lukasenkával megejtett csőrözés után komolyabb előrelépésnek tűnik a vendégség, már-már európai szintű elismerésnek, de azért olyan nagy jelentősége még sincs a dolognak, egy új vezetőnek illik levizitelni a szomszédainál. A szlovákok először – érthető okokból – mindig Csehországba mennek, de utána gyorsan (és ugyancsak érthető okokból) sort kerítenek Budapestre is. Čaputová is jött már a beiktatását követő hónapban, Igor Matovič pedig Prága után alig egy héttel érkezik. Ám most mégis lesz egy kis bukéja ennek a kötelező gyakorlatnak, ülnek majd egymással szemben, s furcsa dolgok járnak a fejükben. Magyar részről leginkább az, hogy „tudom, hogy tudod”, míg a vendégében meg az, hogy „tudom, hogy tudod, hogy tudom”.

Ráadásul e lélektani drámajáték csak közvetett módon kapcsolódik Trianonhoz vagy a mindig egyre jobb, sőt soha még ennyire nem jó magyar–szlovák kapcsolatokhoz. Az ugyancsak nagy kedvvel szajkózott V4-es együttműködéshez meg semennyire sem.

Trianon például úgy jön ide, hogy a kázus, melyen a tisztelt felek méláznak, a századik évforduló pozsonyi ünneplésekor esett. S piszkosul nem szlovák kezdeményezés volt, nagyjában-egészében amúgy is kijelenthetjük, hogy az évforduló kapcsán nagyon is tojásokon lépkedtek a szomszédos országok felelős vezetői, még az utóbbi időkben nem túl barátkozó hangot megütő Klaus Johannis államfő is csípőből visszaverte azt az önromán javaslatot, ami a békeszerződés aláírásának napját ünnepnappá nyilvánította volna. De minden szomszéd közül Igor Matovič mutatta a legszebb arcát. Ő ugyanis az évforduló alkalmából meghívott száz magyart a pozsonyi várba, s szerfelett barátságos beszédben nyújtott nekik kezet.

Beszédében a miniszterelnök úgy érintette a múltat, hogy az a lehető legkevésbé fájjon a meghívottaknak, illetve olyan valamiként, amit hasznos lenne végre magunk mögött hagyni, s együtt dolgozni a jövőért – ezek persze lózungok, de az előadói szándékba aligha lehet belekötni. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy Matovič ízig-vérig populista politikus, aki nagy súlyt fektet arra, hogy minden megszólalása népszerűséget arasson.

Jó, álljunk meg egy pillanatra, és képzeljük el a szituációt. Igor Matovič miniszterelnök egy szép nap kora reggelén munkába siet, de felkapja a fejét, s egy pillanatra megáll, mert magyar szót hall Pozsonyban: nyomd a maltert, Pista, kiáltja az egyik építőmunkás a másiknak, a kormányfő pedig a homlokára csap, erről van szó, ezt elmondom a magyaroknak, hogy nyomjátok a maltert, építsük együtt Szlovákiát, Európát, meg ami még a kezünk ügyébe kerül. S alig várja a várbeli nagy pillanatot, amikor eljön végre a nagy lehetőség.

És el is mondta, s a plafon nem is szakadt le. Gondolhatta bárki magyar, hogy tényleg elmúlt száz év, itt vagyunk a schengeni határon belül, soha ilyen nagy nem volt Magyarország, soha nem volt ilyen nagy Szlovákia, akár csinálni is lehetne valamit.

Nos, a tisztelt meghívottak MKP-s része rögtön nyomott is valamit, még ha az nem is egyből a malter volt, hanem egy kisebbségi jogokat és jogosultságokat követelő memorandum, tele olyanokkal, mint „magyar körzet kialakítása, amelyet a magyarok igazgatnának választott képviselőik útján”… az egész elolvasható a párt honlapján.

Erre mondják (még az MKP vezetői között is van ilyen), hogy nem kellett volna, vagy azt, hogy rosszkor, rossz helyen.

A szlovákiai pártpolitika részben az ismert történelmi okok miatt úgy alakult ki, hogy szerepelnek benne nemzetiségi alapon gründolt pártok: a magyar pártok. Meg persze a náci pártok, de ezek szerencsére nem nagyon emlegethetők egy lapon. Ilyenformán a magyar pártoknak (MKP, Híd) kétségkívül van nemzeti érdekvédelmi feladata számos, helyes is, hogy beleállnak, amikor jól, akkor jól, amikor rosszul, akkor rosszul. Szlovákiában él mintegy bő tíz-tizenkét százaléknyi magyar választópolgár, akik egy nagyon erős pártot is bejuttathatnak a törvényhozásba, vagy akár két kevésbé erőset. Nos, ez a markáns halmaz a legutóbbi választásokon, a szlovákiai választások történetében először kristálytisztán és érthetően kimondta, mit is gondol a magyar pártok ebbéli tevékenységéről, illetve az egész politizálásukról: azt, hogy menjetek ti a búsba. A pozsonyi országgyűlés pedig magyar pártok nélkül maradt, mutatóban egy-két szlovák párt listájáról bekerülő magyar képviselővel. A szlovákiai magyar szavazók nem kértek a Robert Fico zsebéből kimászni képtelen Hídból, s nem kértek az Orbán Viktor zsebéből kimászni egyáltalán nem akaró MKP-ból, inkább azt mondták, hogy előbb európaiak akarunk lenni, s csak utána (szlovákiai) magyarok.

Hihetnénk, hogy a rosszkor emberkedő MKP nem tanult a szavazói jelzésekből semmit. De nem erről van szó, hiszen Orbán Viktor zsebe nem iskola, hanem fészek, ahol jó kényelmesen el lehet pöffeszkedni, de bármikor kieshet belőle a csőrike madárka ember. Orbán Viktor zsebéből nem lehet kilátni, onnan nincsenek kilátások. Ott kussolás van és igazodás. Nos, ezt tette az MKP is a pozsonyi várban, igazodott. Teljesítette a főnök legfőbb óhaját, békétlenséget szított.

Másnap Matovič már futott is a magyar nyelvű pozsonyi Pátria rádióba, hogy belezokogja az éterbe: a magyarok beleköptek az ő kinyújtott jobbjába. (Nem utolsósorban kivédendő a barátságos beszédért kapott ellenzéki flemmeket.) A kormánypártok felhördültek, az ellenzék felhördült, s az esemény után pár nappal oly hévvel csapkodja a szlovák politikai élet a magyar kártyát, mint a huszonegyet. Mintha mindig is ezt csinálták volna. Mindig is ezt csinálták, s mindig akkor volt jó mindenkinek, magyarnak, szlováknak, amikor szünetet tartottak közben. Most ezt az egyre gyümölcsözőbbnek tűnő szünetet akarta valaki megtörni. Na, kicsoda? Tudom, hogy tudod, hogy tudom.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.