A szerk.

Megdobnak kővel

A szerk.

Ha van tankönyvi (és persze szó szerinti) esete a címbe citált formulának, akkor azt kedden reggel Jávor Benedek EP-képviselő Facebook-bejegyzése produkálta. Jávor ugyanis érzékelhető megindultsággal arról ír, hogy bedobták kővel fővárosi irodájának az ablakát, és e köztörvényes cselekedetet arra vezeti vissza, hogy Orbán Viktor és társainak bűnös politikája ezt hozza ki a társadalom egy részéből.

„Orbán és üzletfelei tényleg nem értik, hogy a gyűlöletkeltő, a politikai haszon érdekében minden gátlást levetkőző politika, amit a tevékenységük fősodrává tettek, merre viszi a magyar társadalmat” – írja. Ám Jávort a bejegyzés további részéből is szinte sütő jóhiszeműsége – „nagyon-nagyon szeretném barátilag megkérni Orbán Viktort, Gulyás Gergelyt, Rogán Antalt meg a többieket, hogy nagyon alaposan gondolják át”, és hasonlók – ezúttal tévútra viszi.

Mert eszerint az lenne a helyzet ma Magyarországon, hogy van az Orbán-kormány politikája, amely gyűlölködik, harácsol, s tudja a fene, még milyen disznóságokat helyez működésének homlokterébe, illetve van a társadalomnak egy csoportja, amelyik ezt a politikát afféle útmutatásnak tekintve a maga eszközeivel – utcakő, házi szar – igyekszik e politika kívánalmainak megfelelni. Tehát valahogy lefordítja a politikát a maga nyelvére, s az eredményt eljárásba teszi, foganatosítja. Nos, az is lehet, hogy ez valaha, a kezdetekben így volt, de azok a boldog békeévek – legkésőbb 2006-ban! – elmúltak.

Ami a minap Jávor Benedek irodájával történt, az nem a felheccelt söpredék ittas állapotban elkövetett magánakciója, hanem a Fidesz uniós választási kampányának az egyik eseménye. Még csak azt sem mondhatni, hogy a nyitánya, hiszen Ujhelyi István EP-képviselő bábuját már elégették. Érdemes és szükségszerű is felkészülni, hogy mi jön még ezután, de már most sem kell azzal nyugtatgatni, hogy egyelőre csak a bábuját égették. A számos történelmi analógia sorolásába sem kell belekezdenünk, mert ami van, az van. S ami van, az nem csupán hasonlít valamire. Nem azért van, mert valaminek a közvetett hatására egyszer csak megkeletkezett, hanem azért van, mert valaki úgy akarja, hogy legyen. S erre nem utalásokat tesz, hanem utasítást ad.

Tényleg elhiszi valaki, hogy azért van kultúrharc, mert valakik valamiket írogatnak a kormánylapban? Hogy azért röpült Prőhle, mert Szakács vagy Bayer vagy valamelyik másik félcédulás felizgulván a kormánypolitikán, rövid agyalás után nekiment a szavaival? Pont fordítva van. Mint ahogy Jávor Benedek irodájának a sorozatos megrongálása is egy kitervelt harc része, ezt a harcot pedig most éppen EP-választási kampánynak hívják, s az a célja, hogy jövőre csak Orbán – adott esetben különböző 2Rule dresszekbe bújtatott – embereiből lehessen választani.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.