A szerk.

Nem tetszik valami?

  • A szerk.
  • 2014.01.12 13:12

A szerk.

"Korrekt ajánlat a magyar politikai élet valamennyi szereplőjének" - mondta Gulyás Gergely az Országházban kedden, amikor az új házszabályt, az országgyűlési törvény módosítását kívánta előterjesztőként lenyomni a tisztelt egybegyűltek, illetve a haza torkán.

Nos, akkor vizsgáljuk meg gyorsan, mint a magyar politikai élet meglehetősen közrendű szereplői, úgy is mint választópolgárok, hogy milyen egy "korrekt ajánlat" a Fidesz aktuálisan érvényes elképzelései szerint. Tehát mi is a korrekt ezeknek? Elsőre itt van mindjárt a legfőbb érintett, maga a házelnök. A konya bajszú szigorú teremőr kicsinyt rászáradt nádpálcás szerepében sűrűn tündöklő Kövér László, amikor azt firtatták nála, miért is lesz jó az, hogy a képviselőknek felállva kell majd köszönteniük a választópolgárok közösségét (anyám, borogassá') az elnök pulpitusra lépésekor, úgy bírt reagálni, hogy komoly baj van azok gondolkodásával (magyarul síkhülyék), akik ezt úgy fordítják le, hogy őelőtte kéne vigyázzállásba pattanni. Hisz ez dehogyis "az irántam való kötelező tisztelet kikényszerítése". Dehogy, a világért sem az "irántad való" (szépen, jól magyarul, aki magyar, mind előre!). S hogy mennyire hízelgő is mindez őreá nézve, mert azt feltételezi ugyebár, hogy "a következő ciklusban is én leszek a házelnök".

Ha jól megfigyeljük, az előterjesztő (Gulyás) logikája is hajszálra ugyanezen alapul (a végsőkig vitt korrektségen, még szép), amikor azt mondja, hogy rohadt jó ez a mostani új szabályozás. Hiszen a bánat tudja, hogy ki nyeri a választásokat, tehát majd az él vele, aki jövőre kormányt alakít, mert annak aztán eminens érdeke, hogy valami biztosítsa neki a "hatékony törvényalkotást", az ellenzéknek pedig a "megfelelő ellenőrzési lehetőséget". Azt most hagyjuk is, hogy Kövér is, Gulyás is nyilván meg vannak győződve róla, hogy ők nyernek jövőre, ez az ő bajuk. De amit mondanak, az nem jelent mást, csak annyit, hogy tudjuk jól, hogy ez a cucc lejt, mint a fene, de mit ugráltok? Ha úgy fordul a helyzet, nektek fog lejteni (s közben röhögnek a markukba, mint Mardel, hogy egy frászt fog nektek lejteni, azért is nekünk fog). Szóval, amit kitaláltunk, minden, csak nem demokratikus, viszont haszonnal forgatható.

Így fest 2013 végén egy korrekt fideszes ajánlat. Melyhez, ha hozzácsapjuk, hogy a belépő Kövérnek kijáró hapták mellett még milyen csodákat tartalmaz az új törvény és házszabály, hát, gyorsan könnybe lábad a szemünk. Különös tekintettel az egész hóbelevanc mérhetetlenül magas szellemi nívójára, illetve arra, hogy például Demszky Gábor sem élt teljesen hiába, és ezt most érdemei szerint törvény is rögzíti. Emlékeznek, amikor telerakta a várost voltaképpen nem létező "Traktorral behajtani" táblákkal, hogy a tüntető gazdák ne tudjanak semerre randalírozni? Na, most meg az lesz, hogy (3) Az elnöki emelvényen az ülést vezető elnök, a soros jegyző, valamint a házelnök kijelölése alapján a főigazgató vagy az Országgyűlés Hivatalának a főigazgató által kijelölt munkatársa tartózkodhat... Nyilvánvalóan azért, mert a földtörvény elfogadása ellen tiltakozva anno a jobbikos képviselők megmászták az elnöki pulpitust. No, mostantól ott lesz nekik a tábla, hogy "Tahóknak behajtani tilos".

S a sokat emlegetett felállásos história is szebb annál, hogy a hetes szimplán csak felkiált, hogy ví-gyázzz! (2) Az ülés kezdéseként az ülést vezető elnök elnöki emelvényre érkezésekor az ülés résztvevői felállva köszöntik a választópolgárok közösségét. Amennyiben a köztársasági elnök részt vesz az ülésen, az ülésterembe érkezésekor az ülést vezető elnök felszólítására az ülés résztvevői felállva köszöntik. Mi van? Ha megjön a házelnök, akkor megjött a választópolgárok közössége? Sajátos párhuzam... és lám, a házelnöknek automatikusan kell felállni, míg a köztársasági elnöknek csak akkor jár ki e megtiszteltetés, ha erre az ülésvezető elnök kifejezetten felhív. Pedig rangban némileg a házelnök felett állna az államfő, mindazonáltal jobb, ha tudja, hol a helye.

Fogadjuk el, hogy a törvény és a házszabály a magyar politika valósnak hitt szereplőihez, a képviselőkhöz szól, de a kövéri és gulyási interpretációja egészen biztosan a népnek, mert jobb az, ha a "választópolgárok közössége" is tudja jól, merre hány méter.

Csináltunk magunknak egy törvényt, ami ugyan számos eresztékében gyerekesen ostoba, de legalább antidemokratikus, viszont rezzenéstelen arccal korrektnek és demokratikusnak nevezzük. Nem tetszik valami?

Neked ajánljuk